Minister Slob ziet niets in 'grotestedentoelage' voor onderwijs

DEN HAAG - Als het aan onderwijsminister Arie Slob ligt, komt er geen 'grotestedentoelage', waarmee leraren van het basisonderwijs in de vier grote steden een hoger salaris kunnen krijgen dan elders in het land. De wethouders van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hadden daar om gevraagd, omdat 'lesgeven in een grootstedelijke context meer vraagt van een leraar dan lesgeven buiten de G4'.
'We zien dat de lerarentekorten in de grote steden oplopen. Dat komt omdat het vaak lastig is om les te geven in de stad. Er zijn veel verschillende bevolkingsgroepen en culturele achtergronden. Er zijn gelukkig heel veel docenten die dat geweldig vinden. Maar andere mensen gaan naar andere gemeentes. Er wordt heel veel gevraagd van mensen', zegt wethouder Saskia Bruines van Den Haag. Zij vindt het daarom gerechtvaardigd dat er extra geld voor lerarensalarissen komt.
Minister Slob ziet dat niet zitten. Hij heeft Den Haag en de drie andere grote steden dit jaar al elk een miljoen euro gegeven voor het onderwijs en er is subsidie voor zij-instromers. 'Een deel van dat geld kan gebruikt worden om arbeidsmarktstoelages te geven. Daar biedt de wet ruimte voor. Werkgevers kunnen een toeslag geven. Ze kunnen mensen ook hoger inschalen. Die mogelijkheden zijn al volop aanwezig', zegt Slob. 

LEES OOK: Den Haag wil dat leraren in grote steden meer verdienen dan buiten de stad