'Regionale meldkamers voor 112-oproepen zeer kwetsbaar'

De meldkamer van Den Haag.
De meldkamer van Den Haag. © Twitter / Politie OC Den Haag
REGIO - De regionale meldkamers die oproepen van 112 moeten verwerken, blijven 'zeer kwetsbaar'. Er is te weinig personeel, de ICT is verouderd en ze hebben niet de mogelijkheid om elkaars taken volledig over te nemen als een van de meldkamers door een calamiteit wordt getroffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid en het Agentschap Telecom (AT). Meldingen kunnen door de problemen vertraging oplopen.
In 2015 wees onderzoek ook al uit dat de regionale meldkamers en ook de landelijke 112-meldkamer in Driebergen kwetsbaar waren. Bij de landelijke centrale zijn sindsdien stappen gezet, maar 'regionale meldkamers hebben knelpunten op deze terreinen nauwelijk opgepakt. Zij zien de urgentie niet om de continuïteit veilig te stellen', zeggen de onderzoekers.
Alle zestien regionale meldkamers en de landelijke 112-centrale, kampen met een krappe personele bezetting. Daardoor is het zeer moeilijk en lukt het niet altijd om de minimale gewenste bezetting te halen. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat op technisch gebied de meeste onderzochte regionale meldkamers stilstaan. Hun ICT is verouderd en innovatie is niet of nauwelijks aan de orde. Er wordt gewacht met vernieuwen van apparatuur tot diverse meldkamers zijn samengevoegd. Die samenvoeging, tot uiteindelijk tien meldkamers, is vertraagd.

Adviezen onderzoekers

De meldkamers zijn ook niet in staat elkaars taken over te nemen, als een of meerdere kamers met problemen kampen. De Inspectie en AT adviseren te investeren in meer personeel en betere techniek. Ze willen daarnaast dat de meldkamers jaarlijks gaan aangeven wat ze hebben gedaan om de nieuwe, landelijke organisatie dichterbij te brengen.
Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus wil met alle betrokken partijen in gesprek om de problemen aan te pakken. Dat de meldkamers niet genoeg werk maken van het aannemen van nieuwe mensen, daar is hij het niet mee eens. Volgens Grapperhaus ligt het tekort aan personeel onder meer aan de krapte op de arbeidsmarkt en de lange procedure om nieuwe mensen aan te trekken.

Landelijke 112-storing

Het onderzoek van de Inspectie en AT heeft niets te maken met de landelijke 112-storing van afgelopen juni. Het onderzoek daarnaar loopt nog. De resultaten ervan worden in het najaar verwacht.