Patiëntgegevens HagaZiekenhuis Leyweg letterlijk op straat: 'We zijn zeer geschokt'

De dienstoverdacht die werd gevonden
De dienstoverdacht die werd gevonden © Omroep West
DEN HAAG - Gedetailleerde lijsten met namen, geboortedata en kwalen van patiënten van het HagaZiekenhuis locatie Leyweg zijn gebruikt als boodschappenlijstje. Meerdere A4'tjes met patiëntenoverdrachten zijn vervolgens blijven liggen in een winkelkarretje waar ze werden gevonden door iemand die boodschappen ging doen. Ook de medicatie van de patiënten staat op de lijsten. 'We zijn zeer geschokt, en dan druk ik me zachtjes uit', zegt hoofd-communicatie Marnix Beekmans van het Haga.
Beekmans bevestigt dat de dienstoverdrachten van de verpleegafdeling 10A van de locatie Leyweg zijn. 'We gaan direct een onderzoek instellen. Ook doen we aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens, want dit is een lek', zegt de woordvoerder.
De vinder van de lijst heeft de patiëntenoverdracht inmiddels bij de politie afgegeven. Het ziekenhuis gaat nu achterhalen welke patiënten allemaal op de lijst staan. Directievoorzitter Carla van de Wiel komt zaterdag naar het ziekenhuis om patiënten die op de lijst staan en nog in het ziekenhuis liggen, excuses aan te bieden. Wie al naar huis is, wordt ook door het ziekenhuis ingelicht, 'want hun namen en gegevens zijn bekend. Dat moeten ze weten', zegt Beekmans.

Maandelijkse bijeenkomsten

Het HagaZiekenhuis heeft een speciale 'privacy-officer' in dienst om dit te voorkomen. Ook is er iedere maand een bijeenkomst met het personeel waarin volgens Beekmans iedere keer wordt gezegd: 'pas op, pas op, pas op'. 'En dan gebeurt dit. Deze papieren mogen niet rondslingeren, ook niet in het ziekenhuis. We nemen dit zeer hoog op.'
Het is niet de eerste keer dat het HagaZiekenhuis in opspraak komt vanwege een privacyzaak. Eerder bleek dat tientallen medewerkers ongeoorloofd geneusd hadden in het ziekenhuisdossier van realityster Barbie in 2018. Het ziekenhuis nam toen maatregelen. Toch kreeg het afgelopen juli een boete van 460.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens omdat de interne beveiliging nog altijd niet op orde was.