Havo-scholier verliest rechtszaak over opnieuw nakijken herexamen

Dit is niet de leerling uit het verhaal | Foto ter illustratie: ANP
Dit is niet de leerling uit het verhaal | Foto ter illustratie: ANP
PIJNACKER - Het Stanislascollege in Pijnacker hoeft het herexamen biologie van havo-scholier Mohammed (19) van de rechter niet opnieuw te beoordelen. De Haagse scholier had een 5,7 nodig om te slagen voor zijn havo-diploma, maar haalde slechts een 5,6.
Mohammed vond dat de school hem te weinig punten had gegeven voor het herexamen biologie en eiste daarom bij de rechter dat zijn antwoorden door een andere docent beoordeeld zouden worden. De rechter verwierp maandag die eis.
Het conflict met het Stanislascollege draait om twee vragen uit het biologie-herexamen. De ene ging over de lengte van de snavel van een Kanoet. De ander over de hoeveelheid energie die een trekvogel gebruikt tijdens zijn jaarlijkse vlucht naar het zuidelijk halfrond. Volgens de Haagse scholier heeft de school niet goed gemotiveerd waarom hij niet meer punten kreeg voor zijn antwoorden.

Volgens het boekje

Het Stanislascollege vindt dat er bij de beoordeling van het herexamen volgens het boekje is gehandeld. 'Ik snap eigenlijk niet waarom we hier zitten', zei Jan-Willem van Poortvliet, rector van het Stanislascollege, tijdens het kort geding twee weken geleden. 'We willen niets liever dan dat onze leerlingen slagen, maar we moeten ons houden aan de voorschriften.'
De rechter kiest de zijde van het Stanislascollege. Bij de beoordeling van het herexamen heeft de middelbare school de juiste procedure gevolgd, alsdus de rechter. De scholier heeft ook niet duidelijk gemaakt waarom hij recht had op meer punten voor zijn herexamen biologie.
Zo werkt het nakijken van een eindexamen volgens het College voor Toetsen en Examens: Je eigen docent kijkt je eindexamen na volgens een officieel antwoordformulier. Vervolgens gaat het examen naar een tweede corrector van een andere school, die ook het examen nakijkt. Tijdens de correctie hebben leraren niet meer de rol van docent/begeleider, maar zijn ze beoordelaar. Het kan voorkomen dat een docent niet zeker weet of een bepaald leerlingantwoord goedgekeurd mag worden. Dit kan dan besproken worden binnen de vaksectie en/of met collega's van andere scholen.

LEES OOK: Vader verliest rechtszaak om IQ-test voor dochter om schooladvies te bepalen