Jongeren terroriseren Snijdelwijk in Boskoop: 'Bewoners zijn bang'

Burgemeester Liesbeth Spies in de Alphense gemeenteraad
Burgemeester Liesbeth Spies in de Alphense gemeenteraad © ANP
BOSKOOP - Een voordeur die in brand wordt gestoken, muren die met graffiti worden beklad, handhavers die met stenen en eieren worden bekogeld en auto's die zonder aanleiding worden vernield. Een groep jongeren heeft deze zomervakantie de Snijdelwijk in Boskoop behoorlijk geterroriseerd.
Volgens de Alphense burgemeester Liesbeth Spies en politiechef John Nieumeijer voelen veel bewoners van de flat Lage Weide zich niet veilig. 'Ze vrezen iedere nacht dat ze het volgende slachtoffer zijn. En ze zijn bang om aangifte te doen uit angst voor represailles', stelt Spies.
Het gaat om een groep van tien tot vijftien jonge mannen, van wie het merendeel minderjarig is. 'Sommigen komen van buiten Boskoop, onder andere uit Gouda en omgeving', zegt Nieumeijer. De politie heeft inmiddels al enkele aanhoudingen verricht.

Eerdere incidenten

Er zijn raakvlakken met eerdere incidenten die ruim anderhalf jaar geleden zijn gebeurd in hetzelfde gebied, onderzocht wordt nog welke. Destijds zijn er veertig inbraken opgelost en 'veel zware jongens' opgepakt, aldus de politiechef. Een aantal van hen zit nog steeds vast.
Spies heeft 'grote zorgen' en schetst een beeld van intimatie, bedreiging en vernieling. Sinds afgelopen maand is er al sprake van meer politie-inzet in de Snijdelwijk. En daarnaast gaat de gemeente Alphen aan den Rijn tot aan de jaarwisseling weer met cameratoezicht werken.

'Paal en perk aan stellen'

Ook overweegt Spies gebiedsverboden op te leggen. 'Ik vind het onbestaanbaar dat deze groep zich zo gedraagt', benadrukt de burgemeester. 'We gaan met man en macht aan de slag om hier paal en perk aan te stellen.' Nieumeijer: 'We moeten de bewoners het gevoel geven dat ze niet alleen staan.'
Daar tegenover staat dat het in de Alphense Edelstenenbuurt juist wat rustiger is geworden. Omwonenden klaagden deze en vorige zomer nog over overlast in en rond de Diamantflat. Daarop trof de gemeente extra maatregelen.

LEES OOK: Arrestatie Alphense jongen (16) 'disproportioneel', 'raadsel hoe agenten gewond zijn geraakt'