Tien jaar cel geëist voor voorbereiding cocaïnesmokkel

Cocaïne snuiven.
Cocaïne snuiven. © Omroep West
DEN HAAG - Een 38-jarige man uit Den Haag moet tien jaar de cel in, als het aan justitie ligt, voor het voorbereiden van een grootschalig drugstransport en het faciliteren van drugssmokkel. De man zou ruim duizend kilo naar Europa hebben willen smokkelen. Dat ging niet door omdat een deal met zijn afnemers afketste. Toch vindt justitie de voorbereiding al voldoende voor een forse strafeis.
Het Openbaar Ministerie begon in december 2016 met een onderzoek naar de Hagenaar. Daaruit bleek dat de man contacten had met wie hij kon regelen dat in de havens van Rotterdam en Antwerpen drugs uit containers konden worden gehaald voordat die door de containerscan gingen. Om het niet op te laten vallen zou hij 50.000 euro betaald hebben om de container een nachtje in een loods te stallen. De verdachte kende ook een 38-jarige Leidenaar die op Schiphol bij de bagage-afhandeling werkte, en die daar ervoor kon zorgen dat cocaïne ongemerkt het land inkwam.
Justitie merkte dat de man en zijn handlangers zich ook zelf gingen bezighouden met drugstransporten. De verdachten maakten een aantal reizen naar Peru en Colombia. Onduidelijk was waarvan die werden betaald, want de Hagenaar had op papier geen inkomen. Op 27 juni 2017 werd de man opgepakt, samen met zijn vriendin en nog zes andere verdachten, onder wie ook de 38-jarige Leidenaar.

Weinig coke, veel straf

Hoewel er uiteindelijk niet bekend is hoeveel drugs daadwerkelijk zijn gesmokkeld, vindt justitie toch een zware straf op zijn plaats. Daarom is tegen de man uit Den Haag tien jaar geëist. Tegen de andere verdachten werden straffen tot maximaal vier jaar geëist. De Haagse rechtbank doet later uitspraak.