Toenemende zorgen over beschikbaarheid drinkwater

Een waterkraan.
kraanwater-kraan-water-drinkwater © ANP
DEN HAAG - Rivierwaterbedrijven vrezen dat de Maas in tijden van droogte te weinig drinkwater levert. Daardoor dreigt voor vier miljoen Nederlanders een drinkwatertekort te ontstaan. De waterbedrijven, verenigd in RIWA-Maas, maken zich grote zorgen. 'Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt', zegt voorzitter Wim Drossaert van RIWA-Maas en directeur van drinkwaterbedrijf Dunea.
De Maas is bron voor kraanwater voor bijna vier miljoen mensen, boeren en bedrijven in Zuid-Holland, Zeeland en een klein gedeelte van Limburg. Ook wordt er drinkwater geleverd aan bijna drie miljoen Belgen.
Zo levert drinkwaterbedrijf Dunea water aan 1,3 miljoen mensen in onze regio. Het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte bij warm weer neemt toe. Hierdoor daalt bij droogte de hoeveelheid water die door de rivier stroomt alleen maar verder.

Officeel watertekort

In 2018 was er gedurende een derde van het jaar sprake van een officieel watertekort in de Maas. Er stroomde te weinig water door de Maas om het Albertkanaal, de Zuid-Willemsvaart, het Julianakanaal en de Grensmaas te voeden. Het is de verwachting dat deze situatie zich in de toekomst vaker zal voordoen.
Dit levert vooralsnog geen problemen op voor het drinkwater. 'Wij hebben buffers in de vorm van water bij de duinen', legt een woordvoerder van Dunea uit. 'Maar als wij die buffers vaker moeten gaan aanspreken, kan dit in toekomst voor problemen gaan zorgen.'

Overleg

Niet alleen de droogte veroorzaakte lage waterstanden. Droogtemaatregelen die door landen, zoals Frankrijk, stroomopwaarts worden genomen, verergeren de problemen. Reden voor de rivierwaterbedrijven te pleiten voor grensoverschrijdend overleg over de Maas, over waterbeschikbaarheid en -verdeling.

LEES OOK: Twintig milijoen euro tegen bodemdaling Groene Hart