OM eist een jaar cel voor psychiater die seks had met patiënte

© ANP
DEN HAAG - Een 53-jarige psychiater uit Voorschoten die een seksuele relatie met een vrouwelijke patiënte begon, heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan ontucht. Het OM eist voor de rechtbank in Den Haag een celstraf van één jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk, en daarnaast een beroepsverbod voor vijf jaar.
De vrouw had huwelijksproblemen en ging begin 2015 naar de psychiater met een verzoek om hulp en ondersteuning. Volgens het OM misbruikte de psychiater de behandelrelatie om iets met de kwetsbare vrouw te beginnen. Het kwam tot seks waarvan de vrouw achteraf veel spijt had. Zij voelde zich misbruikt door de psychiater en deed aangifte.
De psychiater heeft tijdens de zitting een verklaring afgelegd waarin hij een deel van de handelingen erkent. Tegelijkertijd ontkent hij dat de seks plaatsvond binnen een behandelrelatie. Het OM wijst er echt op dat de twee steeds in de praktijk van de verdachte afspraken. Ook heeft de psychiater in december 2015 een brief verstuurd waarin hij het slachtoffer aanduidt als 'patiënte'.

'Laten leiden door lusten'

Volgens de officier van justitie heeft de psychiater misbruik gemaakt van zijn psychisch overwicht als hulpverlener en zich schuldig gemaakt aan ontucht met een patiënte. 'De verdachte heeft zich enkel en alleen laten leiden door zijn eigen lusten en is daarbij duidelijk over de grenzen heengegaan die voor hem als hulpverlener gelden', aldus de officier van justitie.
Volgens haar is het slachtoffer door zijn handelen nog verder in de problemen gekomen, waardoor zij nu aan PTSS lijdt. Verder nam zij het de psychiater kwalijk dat hij nooit heeft willen verklaren tijdens het onderzoek, nooit excuses heeft gemaakt aan het slachtoffer en ook niet wilde meewerken aan psychologisch onderzoek.