Prinsjesdag: Koning met baard, muzikale ruiters en de mooiste plekjes langs de route

DEN HAAG - Het is de derde dinsdag van september, dus dat betekent dat het Prinsjesdag is. De hele dag die in het teken stond van de Glazen Koets, hoedjes, het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal en natuurlijk de welbekende balkonscène. De verslaggevers van Omroep West waren overal in de stad aanwezig. Lees en kijk hier Prinsjesdag 2019 terug.

Balkonscéne

Het feestelijke gedeelte van Prinsjesdag eindigt met de balkonscéne, het zwaaien van het publiek bij Paleis Noordeinde naar de koning (met baard) en de koningin.
Zwaaien naar de koning en koningin; dit is de balkonscéne

Op naar huis

Na de traditionele balkonscène is de koninklijke familie weer binnen in paleis Noordeinde. Dat betekent dat voor de troepen de dag er weer op zit. Voor politiek Den Haag begint de werkdag nu echt: om 15.00 wordt de miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer.

Muzikale ruiters

'Ik stuur met mijn voeten en sla met mijn handen', zo omschrijft de ruiter en trommelaar zijn werk. Hij heeft hand- en voetteugel. Een reportage over het muzikale ere-escorte.
Paardrijden en muziekmaken, dat is Clique het bereden muziekkorps

Terug naar Noordeinde

De Koninklijke stoet gaat nu terug naar Paleis Noordeinde. Daar volgt zo de balkonscène.

De koning heeft gesproken

Een vrij positieve troonrede. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn goed, maar het kabinet geeft alvast een winstwaarschuwing af. 'Nederland komt in een fase van een gematigder economische groei', zegt koning Willem-Alexander.
De Troonrede is verder positief van toon. Het kabinet zegt dat er volgend jaar plussen aankomen. Economisch gaat het in Nederland, in tegenstelling tot in andere landen, nu nog goed.
Wil je de hele troonrede lezen? Dat kan hier.

Aankomst in de Ridderzaal

In de ban van de baard!

Het werd al 'to beard of not to beard' genoemd... vol spanning wachtte iedereen. Deze keer niet zozeer op de outfit van de koningin, maar op de kin van de koning. Zou hij hem afgeschoren hebben. En toen de koning zijn paleis verliet twitterde iederdeen: hij heeft een baard.
Om des konings baard..... of is het toch om des keizers baard.

Hoedjesontwerper

Wat komt er allemaal kijken bij een Prinsjesdaghoed? 'De vorm en de kleur zijn de belangrijkste elementen. Die moeten bij elkaar en bij de persoon passen', vertelt hoedenontwerpster Simone. Zelf heeft ze twee creaties gemaakt voor Prinsjeshatwalk
Hier moet je dus op letten bij een goede Prinsjesdaghoed

Mooiste uitzicht

Wanneer je balkon recht tegenover paleis Noordeinde is, dan heb je met Prinsjesdag de allerbeste plek om alles te zien.
Het mooiste uitzicht van Den Haag op Prinsjesdag

De erewacht staat klaar om de koets te begeleiden

Rode hoedjes over rossige baard

De dames uit Friesland maken zich vooral druk over de baard van de koning.
Friese redhats zitten eerste rang op Prinsjesdag!

Ridderzaal

De Ridderzaal begint vol te lopen, iedereen zoekt zijn of haar plekje. Nou maar hopen dat er niet een té grote hoed voor je ziet.

Oefenen met schieten, zonder geluid

Op Prinsjesdag vuren de Gele Rijders elke minuut een saluutschot af als eerbetoon aan de Koning. Vanaf het moment dat het Koninklijk paar Paleis Noordeinde verlaat tot het moment van terugkeer. Dat moet wel even geoefend worden, zonder écht te schieten.
Oefenen van de saluutschoten op Prinsjesdag

Van de vloer eten

Mocht je je ijsje laten vallen, vandaag kan je het zo van de vloer eten op het Noordeinde.

Geen hoedje

D66-Kamerlid Pia Dijkstra draagt deze Prinsjesdag geen hoed, omdat ze lid is van de commissie van in- en uitgeleide die de koning en koningin begeleidt in de Ridderzaal. In ons hoedjesoverzicht laten we vandaag de mooiste en meest bijzondere exemplaren zien.

Klimaatdemonstratie

Bij het feest der democratie is vrijheid van meningsuiting een grondrecht, dus er wordt gedemonstreerd. Demonstranten van Extinction Rebellion maken zich op voor een lawaaiprotest tegen klimaatverandering. Ze staan in een speciaal vak op enkele tientallen meters van de route die de koning en zijn gevolg aflegt

Dat zal Richard de Mos leuk vinden, Drenthe is aanwezig.

De Haagse wethouder liet zich van de zomer ontvallen dat hij 'nog niet dood gevonden' zou willen worden in Drenthe. Na een bezoek was alles weer goed.

Blazen en balanceren, dat doet Jenny op haar paard

'Ogen op het publiek'

De agenten mogen alleen naar het publiek kijken, krijgen ze als specifieke instructie mee. Veiligheid gaat vóór alles, 'dus de Glazen Koets kijk je maar 's avonds op tv terug'.
Politie is klaar voor Prinsjesdag 2019

Breeuwen, weet jij wat dat is?

A: Het knippen van de baard van de koning op Prinsjesdag
B: Het plaatsen van touwen in de tramrails
C: Het wegen van het koffertje voordat de minister het aanbiedt aan de Tweede Kamer
En het juiste antwoord is:
B: Breeuwen is het plaatsen van touwen in de tramrails. Dit voorkomt dat de wielen van de koetsen vast komen te zitten en de paarden uitglijden.

Koning met of zonder baard?

De eerste fans waren er vroeg bij, om 7.00 uur stonden ze al voor paleis Noordeinde. Met hoedjes op of gezellig in het oranje gekleed  vinden ze het geen probleem uren te wachten tot de Glazen Koets voorbij komt rijden.
Eerste oranjefans bij Paleis Noordeinde voor Prinsjesdag

Gouden Koets

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten dit jaar weer in de Glazen Koets, want de Gouden Koets ligt helemaal uit elkaar voor restauratie.
Hoe gaat de restauratie van de Gouden Koets in zijn werk?

Honderden agenten in de stad

Om de veiligheid van de stoet en het publiek te waarborgen, zijn er honderden agenten op de been, zowel in uniform als undercover. Een deel van die agenten heeft een eigen vak toegewezen gekregen, vertelt agent Johan: 'De hele route is opgedeeld in verschillende vakken die allemaal in de gaten worden gehouden door een agent.' Kijken naar de koets is er dus niet bij voor Johan. 'Juist op dat moment moet je alert zijn. Wie naar de koning wil kijken, kan dat beter thuis voor de televisie doen.'

Hopelijk hebben de lakeien de inbus gevonden...

Plein is spic en span

Terwijl de eerste fans zich al verzamelen langs de route ('ik hoop de baard van de koning te zien'), gaan de schoonmakers nog een keer over de route heen. Schoonmaker Ron Baun veegt al 25 jaar het plein voor paleis Noordeinde. Ook de afgelopen twee weken heeft hij zich weer ingezet om alle peuken, propjes en andere rotzooi te verwijderen. Dat is goed te zien: het plein is helemaal spik en span.

Tassencontrole

Neem geen rugzak mee de stad in als je naar Prinsjesdag gaat, waarschuwt de politie. Je doet er dan langer over om langs de controles te komen. Doe je spullen in een linnen of plastic tasje, zo adviseert de politie.
Voor de 70ste keer wordt de stoet op Prinsjesdag begeleid door de bereden politie. Ze deelden een filmpje van het oefenen, waarbij het paard met de trommels traditioneel ook weer meeloopt.

Hoe laat rijdt de Glazen Koets door het centrum van Den Haag en wanneer begint de balkonscène? Het programma van Prinsjesdag:

12.45 - Glazen Koets rijdt van de Koninklijke Stallen naar Paleis Noordeinde
13.00 - Vertrek rijtoer koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof
13.15 - Troonrede Ridderzaal
13.50 - Glazen Koets vertrekt vanaf het Binnenhof richting Paleis Noordeinde
14.00 - Balkonscène Paleis Noordeinde

Wat gebeurt er precies vandaag?

Prinsjesdag is de dag waarop de koning(in) naar het parlement komt om de troonrede voor te lezen. Dit gebeurde voor het eerst op 2 mei 1814 en vanaf 1904 op de huidige locatie: de Ridderzaal. In de troonrede wordt uiteengezet hoe het land ervoor staat en welke plannen de regering heeft. Op Prinsjesdag wordt ook de begroting voor het komende jaar ingediend.
Niet alleen onze vorst heeft een belangrijke rol tijdens Prinsjesdag, ook de minister van Financiën. Rond 15.00 uur biedt de minister van Financiën in de plenaire zaal van de Tweede Kamer het bekende koffertje aan. In het koffertje zitten de miljoenennota en de rijksbegroting. In de rijksbegroting staan de voorstellen voor uitgaven, verplichtingen en inkomsten van de rijksoverheid voor het komende jaar, per ministerie. De miljoenennota geeft een toelichting op de rijksbegroting. In de miljoenennota worden de belangrijkste plannen en keuzes van de regering samengevat, en wat deze plannen kosten. Daarnaast wordt de economische en financiële situatie van Nederland beschreven.

Bijzondere hoedjes

Naast het officiële gedeelte draait deze dinsdag toch ook een beetje om zien en gezien worden. Voor velen is Prinsjesdag vooral het feest der hoedjes. De afgelopen jaren hebben we behoorlijk wat verschillende exemplaren zien voorbijkomen. Wat dacht je van de prachtige hoed van Máxima in 2018 of de protesthoed van Marianne Thieme uit 2011.
Een andere traditie die voorafgaat aan Prinsjesdag is de schriktraining op het Scheveningse strand. Maandag werden de paarden en ruiters daar voorbereid op de drukte als ze meelopen met de koninklijke stoet. Om te voorkomen dat paarden dan onrustig worden en op hol slaan, wordt er dan oefenmunitie en worden er rookbommen afgestoken. Ook wordt het publiek aangemoedigd om zoveel mogelijk geluid te maken.

Alle praktische info

Ben jij van plan om zoveel mogelijk hoedjes te bewonderen? Of wil je graag langs de route van de Glazen Koets staan? In dit artikel vind je alle praktische informatie als je van plan bent de stad in te gaan.