VVD en CDA: Krakers Huize Ivicke, vertrek of je wordt eruit gehaald

Huize Ivicke in 1966 | Collectie gemeentearchief Wassenaar
Huize Ivicke in 1966 | Collectie gemeentearchief Wassenaar
WASSENAAR - De VVD en het CDA willen dat de gemeente Wassenaar weer met de krakers van huize Ivicke om tafel gaat om ze te bewegen de monumentale villa vrijwillig te verlaten. Dat staat in een motie die de twee partijen dinsdagavond indienen.
Huize Ivicke staat al geruime tijd leeg en vorig jaar werd het gekraakt. Dat is met name de VVD een doorn in het oog. De partij wil nu dat de krakers vrijwillig vertrekken, of dat de gemeente anders zorgt voor een ontruiming van het pand.
De liberalen en de christen-democraten willen ook dat er vervolgens een zogenoemde 'krakers-scan' wordt uitgevoerd in de gemeente. Daaruit moet blijken hoeveel panden in de gemeente zijn gekraakt. 'We willen voorkomen dat de krakers van het ene naar het andere leegstaande landhuis trekken', zegt fractievoorzitter Laurens van Doeveren van de Wassenaarse VVD.

Besloten deel raadsvergadering

De gemeenteraad van Wassenaar praat dinsdagavond uitgebreid over de toekomst van Huize Ivicke, maar dat gebeurt achter gesloten deuren. Reden hiervoor is dat bekeken wordt hoe de eigenaar Ronnie van der Putte gedwongen kan worden het pand op te knappen. Ondanks herhaaldelijke verzoeken om iets aan de staat van het pand te doen, geeft Van der Putte steeds niet thuis.