Politie verantwoordelijk voor schade schietpartij Ridderhof

Mensen leggen bloemen in 2016 tijdens de herdenking van het Ridderhofdrama.
Mensen leggen bloemen in 2016 tijdens de herdenking van het Ridderhofdrama. © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie is aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.
Op die bewuste dag vuurde Tristan van der Vlis een kogelregen af in het Alphense winkelcentrum. Zes mensen kwamen hierbij om het leven en zestien mensen raakten gewond. Van der Vlis kon legaal over vuurwapens beschikken, omdat aan hem kort van tevoren door de politieregio Hollands Midden een wapenvergunning was verleend.
De betrokkenen zijn blij dat na achtenhalf jaar lang procederen en nu eindelijk een eindoordeel ligt. 'Al achtenhalf jaar ondervinden mijn cliënten dagelijks de ellende van deze daad. Zo zijn ze uit hun huis gezet, moesten ze met hun bedrijf stoppen en zijn ze door de maatschappij helemaal vergeten', benadrukt advocaat Orlando Kadir. Hij staat 71 nabestaanden en slachtoffers bij. Ze vinden dat Van der Vlis nooit een wapenvergunning had mogen krijgen van de politie. Hij had namelijk psychische problemen.

Reactie politie

De politie respecteert de uitspraak van de Hoge Raad. 'Deze uitspraak betekent iets voor onze professionaliteit en ons vakmanschap. Wij moeten ons nu bezinnen op onze verantwoordelijkheid en hoe wij deze professioneel kunnen blijven uitvoeren. Voor alle betrokkenen is er nu duidelijkheid over de aansprakelijkheid. Vooral voor de slachtoffers en nabestaanden van deze vreselijke gebeurtenis, die in ons collectieve geheugen gegrift staat', aldus korpschef Erik Akerboom.
Over de hoogte van de schadevergoedingen moeten aparte procedures worden gevoerd. De politie heeft sinds het drama al maatregelen genomen wat betreft het verlenen van een wapenvergunning. Er wordt gecontroleerd op psychische problemen of bepaalde levensgebeurtenissen. Ook moeten altijd minstens twee politieagenten de aanvraag van de vergunning beoordelen.

Verloop procedure

Eerder oordeelde de rechtbank dat de politie onzorgvuldig heeft gehandeld oftewel een fout heeft gemaakt maar desondanks niet verantwoordelijk is. Daar legden Kadir en de personen die hij bijstaat zich niet bij neer en gingen in beroep.
En met succes. Het gerechtshof oordeelde namelijk vorig jaar dat de politie aansprakelijk gesteld kon worden voor de aangerichte letsel- en overlijdensschade en deze moest vergoeden. Daar kon de politie zich niet in vinden en legde het vraagstuk dus neer bij de hoogste Nederlandse instantie; de Hoge Raad.