Politie houdt 'prettig gesprek' met bewoners over misstanden bij politiebureau Hoefkade

DEN HAAG - Op het politiebureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk heeft vrijdagmiddag een bijeenkomst plaatsgevonden met zo'n 25 buurtbewoners uit de wijk. Aanleiding is het onderzoek dat is gestart naar wangedrag bij de politie. Dat zou zich voornamelijk afspelen op bureau Hoefkade.
Vorige week kwamen berichten naar buiten dat er op het bureau sprake zou zijn van buitenproportioneel geweld, discriminatie en een slechte onderlinge verstandhouding. Om die reden is de politie een intern onderzoek gestart naar agenten van het bureau. Er zou sprake zijn van vier medewerkers bij bureau Hoefkade die de sfeer verziekten en zich niet aan de regels hielden. Enkele medewerkers van het bureau Hoefkade zijn inmiddels overgeplaatst naar andere politiebureaus.
'Vanuit de wijk bereikte ons het geluid dat er bij de politie van alles speelt en dat onze inwoners hierover met ons in gesprek wilden', vertelt Mohammed El Arrag van bureau Hoefkade tijdens anderhalf uur durende bijeenkomst. 'Op verzoek van de inwoners uit de wijk hebben wij onze deuren opengezet om actuele zaken te kunnen bespreken.' Aanwezige buurtbewoners spraken na afloop van 'een prettig gesprek met de politie'. Het onderzoek naar de agenten die zich misdroegen, loopt volgens hen nog. Daar deed de politie niet veel mededelingen over.

'Natuurlijk gaat er wel eens iets mis'

Een aantal buurtbewoners gaf aan naar het bureau te zijn gekomen om de politie een hart onder de riem te steken. Volgens hen doet de politie in de wijk ook heel veel goed werk. Dat geluid wilden ze naar eigen zeggen ook laten horen. 'In een familie zit ook wel eens een rotte appel, dat wil niet zeggen dat het een slechte familie is', aldus een buurtbewoner.
Volgens plaatsvervangend sectorhoofd Dennis van Os is de vertrouwensband met de wijk zo goed, dat ze alle informatie konden en wilden delen met de buurt. 'De wijk verandert, wij moeten mee veranderen. En natuurlijk gaat er ook weleens iets mis, zoals nu. Ook als dat binnen onze eigen organistatie is, treden we daar tegen op.' De politie heeft de bijeenkomst als positief ervaren en is blij met het open gesprek dat gevoerd is.

LEES OOK: Opluchting in Schilderswijk na commotie over bureau Hoefkade