Manege moet plaatsmaken voor 200 woningen arbeidsmigranten

De manege in Woubrugge
De manege in Woubrugge © Omroep West
WOUBRUGGE - 'We moeten het goed regelen voor de tijdelijke arbeidsmigranten. We kunnen niet alleen maar zeggen: kom hier werken en als je wil wonen dan moet je het zelf maar uitzoeken', zegt Nico Geerlings van Flexwonen.nu. Geerlings heeft daarom het plan opgevat om in Woubrugge 400 arbeidsmigranten te huisvesten op een terrein waar nu een manege zit. De gemeente Kaag en Braassem vindt het een prima plan, de gebruikers van de manege zijn overdonderd.
Geerlings wil 200 appartementen van 32 vierkante meter neerzetten op het terrein. Ook komen er parkeerplaatsen, ruimtes voor bijeenkomsten, een fitnesszaal en opslagruimtes. Om dit voor elkaar te krijgen moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeente ziet het wel zitten, maar alleen op voorwaarde dat ook de provincie Zuid-Holland instemt met het initiatief. Ook de gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

De manege

De manege waar de appartementen moeten komen, wordt nu gehuurd door het bedrijf GoldenWay Stables. Eigenaar Harry Puts is overdonderd door de plannen: ‘We huren deze manege sinds 2013 en er staan nu 150 paarden. Er zijn zeker tien mensen die via de paarden hun geld verdienen, een hoefsmid, een osteopaat.' Hij kreeg de plannen te horen van de nieuwe eigenaar van de grond. 'Hij zei dat we weg moesten en toen heb ik gezegd: maar we hebben nog een huurcontract voor bijna anderhalf jaar. Hij wil ons helpen met het zoeken naar een nieuwe locatie, maar dat zal niet makkelijk zijn.'

Tweehonderd appartementen

Geerlings wil tweehonderd appartementen van 32 vierkante meter neerzetten op het terrein. Ook komen er parkeerplaatsen, ruimtes voor bijeenkomsten, een fitnesszaal en opslagruimtes. Om dit voor elkaar te krijgen moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeente ziet het wel zitten, maar alleen op voorwaarde dat ook de provincie Zuid-Holland instemt met het initiatief. Ook de gemeenteraad van Kaag en Braassem moet er nog mee instemmen.
Het gemeentebestuur heeft aangegeven ook overleg te voeren met de gemeente Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop, omdat de beoogde locatie grenst aan die twee gemeenten. 'We begrijpen dat er veel vraag is vanuit de arbeidsmigranten en ook werkgevers', zegt de Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen (Samen Beter Nieuwkoop). 'Ook in onze gemeente is er vraag en daarom hebben we in onze zienswijze gevraagd om een regionale invulling.'
De Alphense wethouder Leo Maat (GroenLinks) zegt eerst het overleg met de gemeente Kaag en Braassem af te willen wachten. 'Het is belangrijk dat de huisvesting van arbeidsmigranten ook goed wordt opgepakt door gemeenten om ons heen', zegt Maat.