Verdachte van mishandeling Nico Schoonhoven aangeklaagd

De politie doet onderzoek op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag
De politie doet onderzoek op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - De 14-jarige verdachte van betrokkenheid bij een mishandeling in Den Haag wordt verdacht van voor openlijke geweldpleging met de dood tot gevolg. Vorige week maandag overleed de 71-jarige Nico Schoonhoven uit Den Haag, een paar uur nadat hij was mishandeld op de Willem de Zwijgerlaan. Voor de mishandeling zijn vijf tieners aangehouden.
De 14-jarige jongen was de eerste die zich meldde bij de politie, vorige week woensdag. Hij zou betrokken zijn geweest bij de mishandeling van Schoonhoven, die een groepje jongens op de stoep vroeg of hij er langs mocht. Vrijdag werden nog eens vier jongens aangehouden. Zij moeten maandag verschijnen voor de rechter-commissaris, die dan toetst of hun aanhouding terecht was. De jongen van 14 hoorde vrijdag dat zijn voorarrest met twee weken werd verlengd.
De verdenking is volgens het Openbaar Ministerie (OM) ingegeven doordat het ervan uitgaat dat er meerdere daders zijn. Met deze aanklacht hoeft het OM niet individueel te bewijzen wie er geslagen heeft, zoals bij een aanklacht van mishandeling wel zou moeten. Het OM doet nog onderzoek naar het verband tussen de mishandeling en het overlijden van het slachtoffer. Maandagmiddag hield de politie ook een passantenonderzoek op de Willem de Zwijgerlaan.