Hart voor Den Haag wil noodfonds: 'Ondernemers lijden onder renovatie Binnenhof'

Bodemonderzoek Binnenhof
Bodemonderzoek Binnenhof © Omroep West
DEN HAAG - Er moet een noodfonds vanuit het Rijk komen om ondernemers te kunnen steunen die aantoonbaar omzetverlies lijden door de renovatie van het Binnenhof. Dat wil Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Volgens die partij hebben ondernemers te lijden onder de 'langdurige renovatie'.
'De impact van de langdurige renovatie wekt grote zorgen bij de ondernemers rondom de regeringsgebouwen', zegt raadslid Ralf Sluijs. 'Wij delen die zorgen. Een noodfonds voor die ondernemers kan houvast bieden in de onzekere tijden die zij tegemoet gaan.' Hart voor Den Haag/Groep de Mos vraagt het stadsbestuur om te lobbyen bij staatssecretaris Raymond Knops om het noodfonds op te richten en de pot te vullen.
'Uit dit noodfonds moeten middenstanders die dreigen om te vallen door de renovatie van het Binnenhof kunnen putten', benadrukt Sluijs. Het is dus niet bedoeld voor ondernemers bij wie de omzet een paar procent terugloopt. 'Laten we gewoon een stukje zekerheid inbouwen voor die ondernemers, waardoor zij de verbouwing met vertrouwen tegemoet zien.' Eerder vroeg wethouder Richard de Mos al een compensatie aan het Rijk.

Op peil

De renovatie van het Binnenhof moet halverwege volgend jaar beginnen en gaat naar verwachting vijf jaar duren. De Tweede Kamer verkast in die periode naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. De gemeente organiseert verschillende evenementen om tijdens de renovatie toch publiek naar het gebied te trekken.
Het Rijksvastgoedbedrijf, dat het Binnenhof beheert, verwacht dat het aantal bezoekers naar de omgeving van het Binnenhof mede daardoor op peil blijft. 'De renovatie is een uitgelezen mogelijkheid om de rijke geschiedenis van het Binnenhof opnieuw te vertellen en biedt een enorme kans voor het toerisme', aldus het Rijksvastgoedbedrijf. Hart voor Den Haag/Groep de Mos betwijfelt dit. 'Maar het zou hartstikke mooi zijn. Als dit zo is, hoeft er geen euro uitgekeerd te worden.'

'Hopelijk niet nodig'

Het geld in het noodfonds voor ondernemers hoeft ook niet per se gebruikt te worden. 'Laten we hopen geen euro nodig te hebben, maar mocht het tegendeel waar blijken, dan kan dit vangnet de ondernemers op de been houden die aantoonbaar forse omzetdalingen lijden en vervolgens op omvallen staan', aldus Sluijs.
Sluijs wordt hierin gesteund door de Ondernemersvereniging Pleinkwartier. 'Wij zijn blij met de inspanningen om de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar de economische gevolgen zijn feitelijk niet te overzien', zegt voorzitter Ton Kroeze. 'Daarom vinden wij een dergelijk fonds belangrijk en een steun in de rug voor onze hardwerkende ondernemers.' Woensdag praat de raad over de binnenstad en wordt het plan voorgelegd aan het stadsbestuur.