Familie vermoorde Ximena krijgt schadevergoeding: 'Eindelijk na 7,5 jaar shit'

DEN HAAG - De vader, moeder en broer van de vermoorde Ximena Pieterse uit Den Haag hebben recht op een schadevergoeding van de moordenaar van hun dochter en zus. Dat heeft de Haagse rechtbank woensdag bepaald. De nabestaanden krijgen bijna hun volledige claim toegewezen. 'Eindelijk, na 7,5 jaar shit kunnen we er nu een streep onder zetten', zegt moeder van Ximena, Manuela, tegen Omroep West.
Ximena Pieterse werd in februari 2012 vermoord. Het meisje was 15 jaar. De dader, Stanley A., werd veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs. Inmiddels zit hij sinds twee jaar in de tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. De ouders en broer van Ximena stapten vorig jaar naar de rechter. Ze eisten 67.000 euro van moordenaar Stanley A..
'Wat we er allemaal wel niet voor hebben moeten doen. Het is een opluchting dat we het boek nu kunnen sluiten. Het is ook een apart gevoel, je bent er zo intensief mee bezig en dan is het nu klaar. Het is een dubbel gevoel', vertelt Manuela.

Shockschade

De rechter gaf de nabestaanden al eerder gelijk wat betreft de uitvaartkosten van 12.000 euro. Voor de zogeheten shockschade had ze meer tijd nodig. De rechtbank heeft nu een bedrag toegewezen van ruim 61.000 euro, inclusief de uitvaartkosten. Het gaat daarbij om immateriële schade en de vergoeding van onder meer medicijnen en therapie. De gederfde inkomsten die het echtpaar geleden zou hebben doordat ze minder konden werken vanwege de moord acht de rechtbank niet helemaal onderbouwd. Op dat punt valt de toegewezen vergoeding lager uit dan de claim.
De claim van die shockschade is gebaseerd op drie gebeurtenissen die het gezin heeft moeten doormaken: de politie die aanbelde om het slechte nieuws te vertellen, de details over de steekwonden van Ximena, en de confrontatie met haar lichaam in het Haagse Leyenburg ziekenhuis. De laatste keer dat de zaak werd behandeld was ruim een jaar geleden. Destijds zei de advocaat van de familie al dat een uitspraak lang op zich zou laten wachten.

Actute stress

Woensdag oordeelt de rechter dat de shockschade is vastgesteld: Vader, moeder en broer hebben elk recht op vergoeding van onder meer de kosten die ze hebben moeten maken voor psychiatrische hulp die ze na de moord hebben gehad. De rechtbank schakelde deskundigen in om te beoordelen of de nabestaanden inderdaad ernstig hebben geleden onder de dood van hun dochter en zus. Op basis van het deskundigenoordeel concludeert de rechtbank dat het aannemelijk is dat alle drie acute stress en posttraumatische stress hebben opgelopen door de gewelddadige dood van het meisje.
Manuela: 'Onze advocaat heeft ons continu op de hoogte gehouden. We hoorden het pas vanmorgen. Mijn man Robert zit op dit moment in het buitenland vanwege het WK Rugby. Je moet toch door met je leven.'

Hoe gaat het met de betaling?

'De dader zit in een tbs-kliniek het is nu de vraag wat hij kan missen. 10 euro per week misschien? Het vonnis gaat nu naar een deurwaarder en die bekijkt de betalingsmogelijkheden.  Stanley A is nog jong dat scheelt. Daarbij denk ik aan een mogelijke erfenis. Overigens kan Stanley A nog in hoger beroep daarvoor heeft hij drie maanden de tijd', aldus de advocaat van de familie Pieterse Lotte Derks.