Jaap Smit herbenoemd als commissaris van de koning

Jaap Smit is herbenoemd tot commissaris van de koning.
Jaap Smit is herbenoemd tot commissaris van de koning. © Omroep West
DEN HAAG - Jaap Smit mag ook de komende zes jaar de commissaris van de koning in de provincie Zuid-Holland blijven. Provinciale Staten stemden woensdag in met het voorstel van de vertrouwenscommissie om de 62-jarige Smit voor een tweede termijn aan te stellen. 'Het voelde een beetje als: ben ik over of niet? Ik ben er erg blij mee', zegt Smit over zijn herbenoeming.
Smit trad op 1 januari 2014 aan als commissaris van de koning in Zuid-Holland voor een periode van zes jaar. Eind dit jaar loopt deze termijn af. Een vertrouwenscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers uit alle politieke partijen uit de Staten, adviseerde om Smit voor nog zes jaar aan te stellen. In een besloten vergadering op woensdagmorgen stemden de Statenleden, zoals verwacht, voor het voorstel om Smit her te benoemen.
Jaap Smit blijft commissaris van de koning
De herbenoeming van Smit is nu nog niet helemaal officieel. De voordracht van de Provinciale Staten gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. Minister Kajsa Ollongren beslist uiteindelijk wie zij voordraagt bij de koning. Normaal gesproken is dit een formaliteit en zal de minister de voordracht van de Provinciale Staten steunen.