Klimaatstakers de straat op in Den Haag

Er werd al vaker in Den Haag gestaakt voor het klimaat
Scholieren staakten vorig jaar ook al voor het klimaat voor de Tweede Kamer in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Wereldwijd worden vrijdag weer protestacties gehouden voor een ambitieuzer klimaatbeleid. In Nederland organiseren vijf actiegroepen vanaf 13.00 een grote protestmars door het centrum van Den Haag. Diverse scholen en maatschappelijke organisaties sluiten hun deuren en ook diverse commerciële bedrijven gaan dicht voor de Klimaatstaking.
De initiatiefnemers willen met hun acties de politiek ervan doordringen dat meer maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het woord 'staking' wil overigens niet zeggen dat werknemers zonder problemen hun werk kunnen laten liggen. Het wettelijke stakingsrecht geldt alleen voor werknemers die het werk neerleggen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.
'Als je in de problemen komt op je werk, kun je beter een vrije dag nemen. Maar ga vooral het gesprek over klimaatverandering aan op je werk, dat is superbelangrijk', zei eerder een woordvoerster van Fossielvrij Nederland, een van de actiegroepen die het protest organiseren. Tientallen andere maatschappelijke organisaties steunen de actie, waaronder de natuur- en milieubeweging, maar bijvoorbeeld ook vakbond FNV, de Fietsersbond en OxfamNovib.

Wetenschappers steunen klimaatstakers

De zorgen van de mensen die in Den Haag de straat opgaan om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen, zijn gegrond. Dat zeggen meer dan 1700 Nederlandse wetenschappers in een steunbetuiging aan de klimaatstaking op de website van Scientists4Future NL. Onder de ondertekenaars zijn klimaatonderzoekers en hoogleraren Herman Russchenberg (TU Delft), Richard Bintanja (Rijksuniversiteit Groningen) en Guus Velders (Universiteit Utrecht).
Volgens de wetenschappers zal de temperatuur met de huidige inspanningen naar verwachting met 3 graden of meer stijgen. Dat is fors meer dan de maximaal 2 graden Celsius die vrijwel heel de wereld afsprak in het klimaatakkoord dat in december 2015 in Parijs werd beklonken. In de verklaring wordt ook een verband gelegd tussen klimaatverandering en toenemende druk op ecosystemen en de biodiversiteit. Verder worden verbanden gelegd met de landbouw, de bebouwde omgeving, gezondheid en de wereldvrede, 'om aan te geven dat klimaatverandering een veelomvattend probleem is', aldus Scientists4Future NL. 'De basisbehoeften en miljarden levens staan op het spel.'