Drukste ochtendspits ooit vanwege boerenprotest en regen

De politie zet een deel van de Utrechtsebaan af vanwege het boerenprotest.
De politie zet een deel van de Utrechtsebaan af vanwege het boerenprotest. © Regio15
DEN HAAG - Vanwege het massale boerenprotest dat dinsdag plaatsvindt in Den Haag ontstond dinsdagochtend een enorme verkeerschaos op de wegen naar Den Haag. Volgens de ANWB was het de drukste ochtendspits ooit met meer dan 1100 kilometer file. Vooral op de A12 was het erg druk.
Volg de actuele situatie via ons liveblog.
De enorme drukte kwam al vroeg op gang. Een grote groep boeren vertrok al in het holst van de nacht van maandag op dinsdag per tractor naar Den Haag om daar te demonstreren. De trekkers reden in lange rijen over de weg. Dit gebeurde onder politiebegeleiding. Automobilisten moesten achter in de rij aansluiten.
Rond 4.45 uur ontstonden de eerste files al. Verkeer vanuit Utrecht kon toen niet harder dan met een snelheid van 40 kilometer per uur richting Den Haag rijden. De eerste tractoren kwamen rond 6.00 uur Den Haag binnen. Een boer werd aangehouden nadat hij tegen de richting over de middenberm reed en aanwijzingen van de politie negeerde.

Veel vertraging

De vertraging nam in de loop van de ochtend razendsnel toe. Vanaf 7.45 uur werd het verkeer op de A12 van Nieuwegein naar Nieuwerbrug gewaarschuwd voor een uur en drie kwartier vertraging. Die nam rond 9.00 uur toe tot twee uur. Tussen knooppunt Prins Clausplein en Den Haag Malieveld werd de weg rond 9.00 uur afgesloten. Om 12.30 uur was dit deel van de A12 nog altijd dicht, maar de file was op dat moment verdwenen.
Op de A12 richting Utrecht ontstonden ook grote problemen, nadat daar rond 7.15 uur een ongeluk gebeurde. Bij Zoetermeer werden twee rijstroken afgesloten. Hier moest het verkeer rekening houden met een uur vertraging. Rond negen uur waren deze problemen voorbij.
Ook op de A4 van Amsterdam naar Den Haag en de A20 tussen knooppunt Gouwe en Schiedam-Noord was het dinsdagochtend raak. Verkeer op de A4 werd rond 10.45 uur gewaarschuwd voor drie uur vertraging, op de A20 voor vijftig minuten extra oponthoud.

Groot materieel

De gemeente Den Haag liet maandag weten maximaal 75 tractoren tot het Malieveld toe te laten. Andere boeren zouden met hun voertuigen naar plekken elders in de stad gedirigeerd, maar in verband met de grote toestroom en de veiligheid besloot de gemeente na overleg met politie en justitie meer tractoren toe te laten. Om halftwaalf stond het Malieveld echter vol. Vanaf dat moment werden boeren met hun voertuigen doorverwezen naar de Leidsestraatweg.
De politie in Den Haag heeft vanwege het boerenprotest groot materieel ingezet als afzetting in de binnenstad in Den Haag. Er werden onder meer ME-voertuigen en vrachtwagens gebruikt om de toegangswegen naar het Malieveld en Binnenhof af te sluiten. 'Dit is flexibel zodat het reguliere verkeer waar mogelijk door kan rijden', liet de politie via Twitter weten.

Statement

De boeren willen in Den Haag aandacht vragen voor het negatieve imago van hun beroep en ze protesteren tegen de plannen om de veestapel te halveren. Boerin Danielle Hekman is mede-organisator van deze actie.
'We komen van heinde en verre', vertelde ze dinsdagochtend. 'Maandagavond waren de eerste diepladers met tractoren al aangekomen.' Ze benadrukt dat de boeren dinsdag een statement willen maken. 'Wij willen niet afgescheept worden, we willen ons laten zien. Het is een lastig parket waar wij in zitten. Dit moet veranderen, het is niet werkbaar meer voor ons. Er moet gepraat worden mét in plaats van óver boeren.'

Openbaar vervoer

Het boerenprotest veroorzaakte ook problemen voor het openbaar vervoer in Den Haag. Zo stopte tram 1 rond 8.15 uur bij de halte Javastraat omdat die door de drukte in het centrum niet verder kon. Rond 8.30 uur reed die tram weer. 'Maar we verwachten dat we er deze dinsdag vaker af en toe niet doorheen kunnen komen', vertelde HTM-woordvoerster Marijke Poppelier dinsdagochtend. Ze vraagt reizigers om de reisinformatie goed in de gaten te houden.

Avondspits

Ook de avondspits kan dinsdag drukker verlopen, omdat de buienkans in de tweede helft van de middag vooral in het zuiden van het land fors toeneemt. Die buien gaan mogelijk vergezeld van onweer en hagel. Rijkswaterstaat wijst erop dat ook de naar huis terugkerende boeren tijdens de avondspits extra drukte kunnen veroorzaken.