Krikke: 'Maximaal 75 tractoren bij boerenprotest in Den Haag'

De optocht van Groningse boeren met een trekker in de Haagse Binnenstad.
De optocht van Groningse boeren met een trekker in de Haagse Binnenstad. © Regio15
DEN HAAG - Maximaal 75 landbouwvoertuigen mogen dinsdag naar het Malieveld rijden waar een demonstratie van boeren wordt gehouden. Dat heeft de gemeente besloten na overleg met betrokkenen en de organisator Agractie.
Eerder besloot burgemeester Pauline Krikke dat er maximaal vijf tractoren naar het Malieveld mochten komen. 'Ik sta pal voor het grondwettelijke demonstratierecht en heb er begrip voor dat de boeren dinsdag in Den Haag hun standpunten kenbaar willen maken. Het is goed dat we daar nu afspraken over hebben kunnen maken,' aldus burgemeester Krikke.
Andere demonstranten moeten hun voertuigen bij het voetbalstadion van ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen parkeren. Volgens Danielle Hekman van de organisatie komen er 7500 boeren uit het hele land naar Den Haag om actie te voeren.

Bal bij anderen

'D66 heeft aangegeven dat de sector gehalveerd kan worden', vertelde Hekman maandagochtend op Radio West. 'Dit terwijl we onze (klimaat- red.)doelen hebben behaald. We hebben ontzettend veel ingeleverd. Leg de bal nu maar bij de andere, echt vervuilende, sectoren.'
Er is dinsdag sprake van een zogenaamde 'staande demonstratie'. De boeren blijven op het Malieveld en gaan dus niet de stad in. Ze zullen ongeveer twee uur op het grasveld blijven. Van ongeveer 13.00 uur tot 15.00 uur.