Haagse wethouders De Mos en Guernaoui verdacht van corruptie

Rachid Guernaoui (links) en Richard de Mos
Rachid Guernaoui (links) en Richard de Mos © Omroep West
DEN HAAG - Twee wethouders van de gemeente Den Haag, Richard de Mos en Rachid Guernaoui (beiden Hart voor Den Haag/Groep de Mos), worden verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen. Daarom doorzoekt de rijksrecherche dinsdag hun werkkamers in het stadhuis van Den Haag.
Het onderzoek van de rijksrecherche richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Ook de woningen van de wethouders en de woonadressen van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping worden doorzocht. Bij een van die ondernemers werd dinsdag ook een vuurwapen aangetroffen.
Een van de verdachte ondernemers stond ook op de kandidatenlijst van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Het zou gaan om Atilla Akyol. Hij stond op plek 35 op de lijst van Hart voor Den Haag/Groep de Mos bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Akyol is tevens eigenaar van Zalencentrum Opera aan de Fruitweg. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur.

Raadslid Hart voor Den Haag/Groep de Mos ook verdacht

Ook een raadslid van Hart voor Den Haag/Groep De Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie. Bronnen op het stadhuis melden aan Omroep West dat het gaat om gemeenteraadslid Nino Davituliani, die de partner is van de broer van Akyol.
Omroep West bereikte dinsdagochtend berichten dat de situatie rondom de kamers op het stadhuis van de Haagse politieke fracties 'bevroren' was. Gemeenteraadsleden en fractiemedewerkers van andere partijen mochten niet over de gang langs de fractiekamer van Hart voor Den Haag/Groep de Mos komen en ook niet hun post uit hun postbussen halen.

Onderzoek in 2018 gestart

Volgens Jirko Patist van het Landelijk Parket is het onderzoek in 2018 gestart 'op basis van aanwijzingen'. Wat voor aanwijzingen, wil hij op dit moment niet zeggen. 'Maar de verdenkingen zijn dusdanig dat we dit onderzoek toen zijn gestart. En dat we besloten hebben woningen en de werkvloer daadwerkelijk te doorzoeken.'
De wethouders zijn niet aangehouden. ‘Dat is niet noodzakelijk ten behoeve van het onderzoek op dit moment', legt Patist uit. Of er later wel aanhoudingen volgen, hangt af van wat er wordt aangetroffen tijdens het onderzoek.