Corruptieonderzoek startte al in 2018, Openbaar Ministerie spreekt van zeer ernstige zaak

Richard de Mos.
Richard de Mos. © Omroep West
DEN HAAG - Het corruptieonderzoek naar de Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui is al in 2018 gestart. Dat vertelt Jirko Patist van het Openbaar Ministerie. Op basis van welke aanwijzingen, wil hij op dit moment niet zeggen.
'Maar de verdenkingen waren dusdanig dat we dit onderzoek toen zijn gestart. En dat we besloten hebben woningen en de werkvloer daadwerkelijk te doorzoeken.'
De wethouders - beide van de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos - zijn niet aangehouden. 'Dat is niet noodzakelijk ten behoeve van het onderzoek op dit moment', legt Patist uit. Of er later wel aanhoudingen volgen, hangt af van wat er wordt aangetroffen tijdens het onderzoek. Ook bij de drie ondernemers die worden verdacht van omkoping wordt onderzoek gedaan.

'Zeer ernstige zaak'

Het onderzoek van de rijksrecherche richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Naast de woningen en de werkomgeving van de wethouders zijn ook de woonadressen van drie Haagse ondernemers - die worden verdacht van omkoping - doorzocht.
Patist spreekt van een 'heel ernstige zaak'. 'Vandaar dat dit zeer zorgvuldig onderzocht wordt.' Hij kan nog niet zeggen hoe lang dit onderzoek in beslag zal nemen.