Haagse wethouders De Mos en Guernaoui treden tijdelijk terug

DEN HAAG - Wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui leggen tijdelijk hun werk neer. Dat doen ze op verzoek van burgemeester Pauline Krikke, nadat dinsdag bekend werd dat ze verdacht worden van corruptie.
Volgens de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft het er alle schijn van dat er karaktermoord wordt gepleegd en zijn de twee 'hardwerkende wethouders door mensen van het Openbaar Ministerie onaangenaam verrast met verdenkingen waarin zij zich totaal niet herkennen'.
De Mos en Guernaoui schrijven in een verklaring:
'Wij hebben altijd naar eer en geweten gehandeld en zien de uitkomsten van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet. We herkennen ons niet in de verdachtmakingen, maar willen dit onderzoek niet frustreren door na dit persbericht verdere mededelingen te doen. We onthouden ons daarom verder van commentaar.'

'Pijn in het hart'

De wethouders zeggen diep te zijn geraakt en 'volledig uit het veld geslagen te zijn'. Met 'pijn in het hart' geven ze gehoor aan de vraag van burgemeester Krikke om tijdelijk niet te werken.
Ook lijstduwer van de partij, John van Zweden, gelooft heilig in de onschuld van Richard de Mos. 'Het is een drama wat je niet verwacht, maar ik ga er blindelings van uit dat het met een sisser af gaat lopen.' Van Zweden heeft gemengde gevoelens bij het tijdelijk terugtreden van beide wethouders, maar stelt wel dat er 'op dit moment geen andere keuze is'.

'Zwartmakerij van linkse partijen'

Volgens Van Zweden proberen linkse partijen in de Haagse gemeenteraad zijn partij al jarenlang zwart te maken. 'De linkse partijen proberen ons al langer een poot uit te draaien, dat is ze tot op heden niet gelukt. Nu doet de recherche het. Als het waar is dan is het verschrikkelijk, dan moeten we allemaal met de billen bloot. Maar voorlopig is het zo ver nog niet. Er is een onderzoek ingesteld, maar nog geen enkele uitspraak geweest van een rechter. Laten we dat nou eerst eens afwachten en dan gaan we verder praten.'
De lijstduwer benadrukt dat De Mos en de partij altijd open kaart hebben gespeeld na eerdere aantijgingen van belangenverstrengelingen. 'We hebben de cijfers en de boeken openbaar gemaakt. Richard is er altijd open en eerlijk in geweest en ik ken Richard, die is echt niet zo gek om zich voor een paar rooitjes om te laten kopen. Ik weiger te geloven dat het waar is.'

LEES OOK: Haagse wethouders De Mos en Guernaoui verdacht van corruptieLEES OOK de analyse uit 2017: Maakt Groep de Mos zich schuldig aan belangenverstrengeling?

Gerelateerde video: