Uitslaande brand verwoest loods in Lisse, gebouw had asbestdak

LISSE - In een vrijstaande loods aan de Akervoorderlaan in Lisse brak dinsdagavond rond 21.00 uur brand uit. Volgens een woordvoerder van de brandweer moet het pand als verloren worden beschouwd. Er trokken dikke rookwolken richting Sassenheim. De brandweer adviseerde ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.
De vlammen sloegen lange tijd uit het dak van het pand. De brandweer hield de aangrenzende panden nat om te voorkomen dat het vuur zou overslaan. De eigenaar van het naastgelegen huis liet weten 'erg geschrokken' te zijn. Zijn woning heeft een rieten dak en de brandweer deed alle mogelijke moeite om zijn huis te behouden.
Brand in Lisse: 'De panden kunnen als verloren worden beschouwd'
Het afgebrande pand had een asbestdak. 'Een meetploeg houdt de situatie in de gaten', laat een woordvoerder van de brandweer weten. Ter hoogte van de N443 werd volgens de brandweer een sterke brandlucht geroken, maar daar zijn geen asbestdeeltjes gevonden.

'Zeer penetrante lucht'

De loods van 25 bij vijftien meter stond van voor tot achter volledig in de brand. De brandlucht werd tot ver in Zuid-Holland geroken. 'Alhoewel het gaat om een zeer penetrante lucht was die op zich niet gevaarlijk, maar wel hinderlijk.'
Vanwege de vrijgekomen asbest werd woensdagochtend om 7.15 uur een NL-Alert verstuurd. Volgens de gemeente is er asbest aangetroffen in gebieden in Lisse en Sassenheim met de postcodes: 2171LT, LV, LZ, LX, LR, LN, HC, LP, NM, PZ, PH, LS, GW 2161 DH, DS 2215 SC, RZ, RV.