Te weinig eco-glazen voor Leidens Ontzet, maar twee extra mobiele glaswasstraten

Voorbeeld van eco-glas.
Voorbeeld van eco-glas. © Gemeente Leiden.
LEIDEN - Zijn er genoeg eco-bekers om straks in te tappen? Met die vraag zitten veel Leidse horeca-ondernemers, meldt mediapartner Sleutelstad. In mei van dit jaar besloot het Leidse college dat er op de feesten op 2 en 3 oktober tijdens Leidens Ontzet voor het eerst gebruik gemaakt gaat worden van eco-glazen met statiegeld. Op deze manier moet het (zwerf)afval en het eenmalig gebruik van plastic worden teruggedrongen.
De leverancier van de statiegeldbekers was er woensdagmorgen niet in geslaagd om de bestelde 550.000 eco-glazen te leveren. Ondertussen hebben veel cafés als back-up enorme hoeveelheden plastic wegwerpglazen besteld.
Verantwoordelijk wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) bevestigt voor de microfoon van Sleutelstad, dat inderdaad niet alle bestelde eco-glazen zijn geleverd. 'Er komen twee extra mobiele glaswasstraten. Daar kan alles vannacht worden gespoeld en zo zou het goed moeten komen.'
De maatregel van het gebruik van eco-glazen geldt voor alle horeca in de openbare ruimte, dus ook voor de bars en kraampjes op straat. Wie een drankje koopt, betaalt de eerste keer minstens één euro statiegeld en krijgt de consumptie in een beker van hard plastic. Bij volgende bestellingen gebruik je die beker weer en als je naar huis gaat, kan je hem inwisselen en je geld terugkrijgen. De glazen worden schoongewassen in de mobiele glaswasstraten.