Oorzaak vuurregen Scheveningen: extreem hoge stapel en brandversnellers

Vaten brandbare vloeistof op de vuurstapel van Scheveningen
Vaten brandbare vloeistof op de vuurstapel van Scheveningen © Onderzoeksraad voor Veiligheid
DEN HAAG - De brandstapel op Scheveningen was tijdens de jaarwisseling van 2018/2019 nog hoger dan gedacht. Bovendien werd gebruik gemaakt van brandversnellers en lagen er - in ieder geval bij de stapel van Scheveningen - losse pallets onderaan de brandstapel. Toen een vat diesel omviel en vlamvatte, stond de stapel al snel volledig in brand, met alle gevolgen van dien. Dat staat in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat donderdag werd gepresenteerd.
De vuurregen is volgens het rapport ontstaan door een aantal factoren:
  • de hoogte van de brandstapel (voor Scheveningen tussen 45,2 en 47 meter hoog)
  • de pyramidevorm van de brandstapel
  • het volume
  • vaten diesel
  • de snelle ontbranding
  • losliggende pallets
Toen na het in brand steken van de stapel een vat diesel brandend naar beneden viel ontbrandden ook de pallets die beneden aan voet van de brandstapel lagen. Hierdoor brandde het vreugdevuur niet meer als een kaars van boven naar beneden, maar ook van beneden naar boven. Door de thermiek en turbulentie die door de intensieve brand ontstond, werden stukken hout losgerukt en kwamen brandend in de lucht terecht. Door de felle wind werd deze stukken meegevoerd en kwamen neer op Scheveningen.
De gemeente heeft nooit grip gekregen op de bouw van de brandstapels, schrijven de onderzoekers. Er was geen vergunning, wel een convenant. Met de bouwers waren ook nog afspraken gemaakt die niet in het convenant waren vastgelegd. Sterker nog, zo meldt de Onderzoeksraad, de afspraken werden nergens vastgelegd.

Evenement met hoog veiligheidsrisico

De Onderzoeksraad adviseert de gemeente om vreugdevuren voortaan te zien als een 'evenement met een hoog veiligheidsrisico', en met dat in het achterhoofd dus ook vergunningen af te geven. De brandweer en de politie moet gevraagd en ongevraagd meer advies geven.