Leiding van Ajax boycot uitduel met ADO Den Haag

© Laurens Lindhout
DEN HAAG - De leiding van Ajax zit zondag uit protest niet op de tribune tijdens de uitwedstrijd van hun club tegen ADO Den Haag. De beleidsmakers van de kampioen snappen niet dat de aanhang van de club uit Amsterdam na 13 jaar nog steeds niet welkom is in Den Haag.
Ajax kreeg vorige maand te horen dat er ook dit seizoen geen supporters mee mogen komen. ADO nam dat besluit in overleg met de gemeente Den Haag. Ajax besloot naar de KNVB te stappen en wilde dat de nationale voetbalbond een standpunt zou innemen. De club uit Amsterdam vindt dat ADO en de gemeente Ajax-fans om onduidelijke gronden weren.
Ajax heeft op 30 september antwoord gekregen van de KNVB. 'Deze reactie was voor ons teleurstellend, want het leidt met het oog op aankomende zondag tot niets', zegt een clubwoordvoerder. 'De manier waarop ADO en de gemeente Den Haag naar elkaar wijzen, vinden wij ongeloofwaardig. De ene keer mogen onze fans niet mee omdat ADO het niet zou willen en de andere keer is het een besluit van hun burgemeester.'

Om tafel gaan

De clubleiding van Ajax rekent erop dat de KNVB de kwestie niet op de lange baan schuift. 'Wij hebben er bij de KNVB op aangedrongen op korte termijn met elkaar om tafel te gaan om uit deze impasse te geraken. En hiermee niet te wachten tot er weer een duel tussen beide clubs op het programma staat. De clubleiding heeft besloten zondag niet naar Den Haag te gaan en zodoende solidair te zijn met de supporters', aldus de woordvoerder.

Twaalfde minuut

Niet alleen de directie, bestuursraad en raad van commissarissen van Ajax maken een statement. De harde kern van ADO gaat zondag pas in de 12e minuut van het duel naar de tribune. 'Aankomende zondag zal een deel van Midden Noord de eerste 12 minuten leeg blijven. Dit uit protest tegen het bestuur en de gemeente Den Haag. Elk jaar worden er verschillende redenen gezocht om uitsupporters te weren tijdens de wedstrijd tegen 020', staat er op internet.