Rechtbank vliegt Canadese deskundige opnieuw in voor zaak wurgmoord

Michael L. | Rechtbanktekening: Theresa Hartgers
Michael L. | Rechtbanktekening: Theresa Hartgers
RIJSWIJK - In de zaak van de dood van cafébaas Lian Boel uit Maassluis komt een Canadese deskundige op 19 november opnieuw naar de Haagse rechtbank om nieuw licht op het fatale letsel te werpen. Voor de zitting zijn ook twee andere experts uitgenodigd, zo maakte de officier van justitie donderdag bekend tijdens een zogenoemde regiezitting. De 52-jarige kroegbaas werd op 13 maart 2018 dood gevonden in de woning van zijn ex-schoonzoon Michael L. in Rijswijk.
De verdediging van verdachte Michael L. uit Rijswijk vroeg om het extra verhoor om aan te tonen dat de cafébaas niet door verwurging om het leven is gekomen. Het gebroken tongbeen van het slachtoffer zou volgens de verdediging veroorzaakt kunnen zijn door een val. Een hoogleraar uit Ottawa die specialist is in dit soort vragen, wordt ingevlogen om de rechtbank te informeren. 'Het ticket is al geregeld', aldus de rechter. Het relaas van de Canadees zal worden vertaald door een tolk.
De drie deskundigen hadden al eerder hun licht op de gebeurtenissen laten schijnen. Zij konden echter geen overeenstemming bereiken over de precieze doodsoorzaak. Daarom besloot de rechter op verzoek van de advocaat van de verdachte dat zij nog een keer moeten worden gehoord.

Ongelukkig ten val

Verdachte Michael L. beweert dat het slachtoffer hem sloeg en dat hij zich probeerde te verweren. Boel zou daardoor ongelukkig ten val zijn gekomen. Maar volgens het OM heeft verdachte de kroegbaas gewurgd.
Na de zitting van 19 november wordt de inhoudelijke behandeling van de zaak op 25 november voortgezet met de eis van het OM tegen de verdachte, gevolgd door het pleidooi van de verdediging. De raadsman en verdachte waren er donderdag zelf niet. Er waren wel veel nabestaanden van Boel naar de zitting vandaag gekomen.