Wateringse dammer gegijzeld in Ivoorkust na WK Dammen

Jan Groenendijk (r) bij een eerder WK
Jan Groenendijk (r) bij een eerder WK © Omroep West
WATERINGEN - Wateringer Martijn van IJzendoorn is in Ivoorkust betrokken geraakt in een conflict tussen het hotel waar alle deelnemende damploegen verblijven en het Ivoriaanse ministerie van Sport. Na afloop van het WK dammen werden alle deelnemers 'gegijzeld' door het hotel. De ploeg heeft urenlang opgesloten gezeten.
Het Ivoriaanse ministerie zou de rekening van het hotel niet hebben betaald, waarna het hotel de spelers verbood het resort te verlaten. Volgens bestuurslid Harry Otten van de werelddamfederatie FMJD riep het hotel gewapende politie op en sloot het de poorten. Hij sprak van een 'gijzeling' en 'een meer dan schandalige toestand'.
Het WK dammen werd tot en met donderdag afgewerkt in Yamoussoukro in Ivoorkust. Naast Wateringer Martijn van IJzendoorn bestaat de ploeg uit Jan Groenendijk en Jitse Slump. Reserve is Alexander Baljakin.

Poorten weer open

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse ambassadeur in Ivoorkust contact heeft gezocht met het ministerie van Sport. Dat was zich er naar eigen zeggen niet van bewust dat de hotelrekening niet was voldaan. Hotel en ministerie zijn toen in overleg gegaan.
Na ruim 4,5 uur gingen de poorten weer open. De Nederlandse arbiter kon daarop vertrekken naar de luchthaven. De rest van het team, inclusief Van IJzendoorn, vertrekt vrijdag naar huis. Van IJzendoorn eindigde op het WK als zesde, Groenendijk als vierde en Slump als negende.