Wat vindt Den Haag? Kan burgemeester Krikke aanblijven?

Krikke tijdens de persconferentie na het bootongeluk in Scheveningen
Krikke tijdens de persconferentie na het bootongeluk in Scheveningen. © ANP
DEN HAAG - Het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) velt een stevig oordeel over de Haagse burgemeester Pauline Krikke. Als burgemeester was zij eindverantwoordelijk voor het vreugdevuur dat tijdens de afgelopen jaarwisseling zoveel schade aanrichtte op Scheveningen. Hoofdredacteur van Omroep West Henk Ruijl schrijft in een commentaar dat het vertrek van Krikke onafwendbaar is of zou moeten zijn. Maar wat vindt de Hagenaar?
De lezers van de website van Omroep West zijn duidelijk. Op de stelling 'De Haagse burgemeester Pauline Krikke moet opstappen vanwege het OvV-onderzoek over de vreugdevuren' heeft ruim 80% 'ja' gestemd. Ook op Facebook zien veel mensen de burgemeester liever gaan. 'Helemaal eens! Totaal ongeschikt', reageert iemand. 'Zo is dat. Wegwezen en heel snel !!!' zegt iemand anders.
Toch zijn er ook genuanceerde reacties te vinden op het pleidooi van de hoofdredacteur. 'Nee, ik vind het echt een fijne burgemeester. Het is een mens en dat laat ze zien,' valt te lezen. Een aardige burgemeester is volgens sommige lezers echter niet genoeg: 'Op zich een beste vrouw, maar staat zeker niet sterk in haar schoenen!!'

De Mos

Het verbaast sommige lezers dat Richard de Mos een dag na de inval van het OM al het veld moest ruimen en dat de burgemeester ondanks de nodige fouten blijft zitten. 'Hoe corrupt zou dit zijn als ze aanblijft? Waarom volgende week pas debat? Bij Groep de Mos waren ze bijdehand om gelijk een dag later bijeen te komen.' Een andere lezer zou zelfs graag Richard de Mos als burgemeester zien.
Het lijkt zo te zijn dat de meeste lezers de burgemeester liever zien vertrekken. Dat wordt geuit met duidelijke taal en gifjes die weinig aan de verbeelding overlaten. Toch is er naar aanleiding van het rapport nog ruimte voor een compliment: 'petje af voor al die brandweermannen waarvan velen vrijwillig.'

Politieke steun brokkelt af

Ook in de Haagse politiek brokkelt de steun voor de burgemeester af. Verschillende partijen vragen zich af of Krikke het vertrouwen terug kan winnen. Krikke zelf denkt nog niet aan aftreden. 'Ik zie een zeer kritisch rapport en ik zie dat daar aanbevelingen in staan voor de toekomst. Ik denk dat het raadsdebat een kritisch debat zal zijn. Dat ga ik met open vizier tegemoet,' zei ze tegen Omroep West.