OM: 'Caloh Wagoh moordde in opdracht'

Politie doorzoekt een clubhuis van Caloh Wagoh in Den Hoorn
Politie doorzoekt een clubhuis van Caloh Wagoh in Den Hoorn © Dennis van Schie (WOS
LEIDEN - Motorclub Caloh Wagoh beschikte over drie moordcommando's. De Leidse Delano R., medeoprichter van de club, stuurde deze aan. R. nam opdrachten aan van onder anderen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi, die het best betaalde. Via lid en 'raadgever' van Caloh Wagoh Greg R. uit Mijdrecht kwamen er ook moordopdrachten binnen van criminele groepen Turken.
Dat heeft kroongetuige Tony de G. verklaard, zo heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gezegd, tijdens een inleidende zitting tegen R. en R. (geen familie) en een groep medeverdachten, in het zogeheten onderzoek-Eris.
De G. heeft een reeks verklaringen afgelegd in het steeds verder uitdijende Eris, gericht op een reeks liquidaties dan wel pogingen of plannen daartoe van een groep van veertien verdachten. Delano R. geldt als hoofdverdachte.

Moord op Jair Wessels

De G. (35) was zelf actief voor een van de moordcellen. Na de moord op Jair Wessels, op 7 juli 2017 in Breukelen, vluchtte hij naar Spanje. Naar eigen zeggen wilde hij vanaf dat moment niet meer voor de moordorganisatie werken en kon hij 'geen kant meer op'. Toen besloot hij spijtoptant te worden.
Het OM sprak met weerzin over de criminele bloeddorst van Caloh Wagoh. Rode draad in het onderzoek zijn 'dood en wapens', aldus de officier van justitie. 'Dood op bestelling. Dood in opdracht. Sommige mensen geven opdracht om hun tuin op te laten knappen. In deze moordclub ging het net zo makkelijk om opdrachten om mensen kapot te knallen. Dat is de samenvatting.'

Inhoudelijke behandeling niet eerder dan 2021

Het omvangrijke liquidatieproces zal niet eerder dan 2021 inhoudelijk worden behandeld, is de voorspelling van het Openbaar Ministerie. 'Het streven van politie en justitie is dat het onderzoek aan het eind van dit jaar grotendeels is afgerond. Het jaar 2020 zou dan in het teken kunnen staan van de uitvoering van de onderzoekswensen van de verdediging', meldt het OM.