Statiegeldbekers opgevist: 350 euro voor Fietsmaatjes Leiden

De Zwerfavalboot viste voor 350 euro aan statiegeldbekers uit het Leidse water
De Zwerfavalboot viste voor 350 euro aan statiegeldbekers uit het Leidse water
LEIDEN - De voorzitter Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp is vrijdag verrast met een cheque van 350 euro. Het geld komt van de mensen die Leidens Ontzet hebben gevierd. Niet dat de feestvierders het geld bewust aan Fietsmaatjes hebben gegeven: het is letterlijk bij elkaar gevist uit de Leidse grachten. De Zwerfafvalboot heeft namelijk statiegeldbekers uit het water gehaald en de waarde van de bekers omgezet in geld voor het goede doel.
Dit jaar was het voor het eerst dat er tijdens Leidens Ontzet niet uit echt glas maar uit eco-glazen werd gedronken. Feestvierders moesten een euro extra voor hun drankje betalen. Als ze het glas weer inleverden, kregen ze die euro weer terug. Toch nam niet iedereen de moeite om hun statiegeldbeker terug te brengen: veel belandde er in het water.
Nadat gemeentereiniging de ergste troep uit het water had gehaald, ging dit jaar voor het eerst De Zwerfafvalboot door de Leidse grachten. Uit alle hoeken en gaten waar de boot van de gemeente niet bij kon, viste De Zwerfafvalboot afval op. In de berg die de boot ophaalde, zat ook een lading statiegeldbekers: 350 om precies te zijn. De eco-glazen konden niet zomaar worden ingeleverd, weet voorzitter Ben Crul van Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp. 'Dat mocht alleen als het geld naar een Leids goed doel ging.' En dat goede doel was Cruls organisatie.

Dubbel

Ja, natuurlijk is Ben Crul heel blij met het geld. Maar het is ook een beetje dubbel. 'Aan de ene kant denk ik: laat mensen de glazen inleveren en niet in het water gooien. Maar andere kant levert het ons nu een mooi bedrag op.' De cheque kwam voor Crul onverwachts: 'De organisatie van De Zwerfafvalboot heeft dit geregeld. Wij wisten van niets.'
Vrijdagmiddag kreeg Crul het geld voor Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp overhandigd. Hij weet al waar de organisatie het geld voor gaat gebruiken. 'Er is na drie jaar wat slijtage op de fietsen aan het komen. De 350 euro gaan we gebruiken om onderhoud aan de fietsen te doen.'