'De Mos en Guernaoui zijn maandenlang afgeluisterd door recherche'

Rachid Guernaoui (links) en Richard de Mos
Rachid Guernaoui (links) en Richard de Mos © Omroep West
DEN HAAG - De Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn tijdens het onderzoek naar corruptie maandenlang afgeluisterd door de rijksrecherche. Dat schrijft NRC zaterdag op basis van bronnen rond het onderzoek. De rijksrecherche kon volgens de krant meeluisteren toen ondernemers in april nachtvergunningen regelden voor hun zalencentrum via de politieke partij van De Mos.
Dinsdag werden de werkkamers en de woningen van de wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos doorzocht. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt ze van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Ook een raadslid en drie ondernemers zijn verdachte. Het onderzoek is al in 2018 gestart, meldde het OM. Op basis van welke aanwijzingen het onderzoek is begonnen, wil justitie niet zeggen.
Coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks zegden woensdag het vertrouwen in de partij van De Mos op, waardoor het college van Den Haag is gevallen. Oud-wethouder Tom de Bruijn gaat vanaf maandag aan de slag om een nieuwe coalitie te smeden.

'Geschrokken dat hij is getapt'

Tegenover NRC zegt Caroline de Sitter, advocaat van De Mos: 'Richard laat weten dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld en dat hij zich nooit heeft verrijkt. De politieke schade is enorm.' De advocaat van Rachid Guernaoui laat weten: 'Mijn cliënt is geschrokken dat hij getapt is door justitie, zeker omdat hij zich er niet van bewust is dat hij iets fout gedaan heeft. Hij werpt de beschuldiging verre van zich.'