Commissaris van de Koning op zoek naar waarnemend burgemeester

Jaap Smit, CvdK
Jaap Smit, CvdK © Omroep West
DEN HAAG - Pauline Krikke van Den Haag heeft met haar ontslag als burgemeester 'een pijnlijk en dramatisch besluit genomen'. Dat zegt de commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, zondagavond tegen Omroep West. Smit gaat vanaf begin deze week op zoek naar een waarnemend burgemeester voor Den Haag.
'Begin deze week zullen er afspraken gemaakt worden met de fractievoorzitters van de gemeenteraad om hierover overleg te hebben. Die gesprekken vinden dan plaats op het Provinciehuis in Den Haag', zegt een woordvoerder van Smit. Voordat een waarnemend burgemeester benoemd wordt, beslist het stadsbestuur wie tot die tijd lopende taken van de burgemeester waarneemt. Hierover komt het stadsbestuur zondagavond met spoed bijeen.
Burgemeester Krikke maakte zondagavond via Instagram haar vertrek wereldkundig. 'Ik heb kennis genomen van haar verzoek om haar met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik heb respect daarvoor en voor het werk dat ze de afgelopen tweeënhalf jaar met hart en ziel voor Den Haag heeft verricht', zegt Smit. 'Ik ga snel met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Den Haag om tafel 'teneinde spoedig een waarnemend burgemeester voor de stad te kunnen benoemen.'