Haagse fractievoorzitters bespreken stappen voor vinden waarnemend burgemeester

DEN HAAG - De fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad zijn maandagmiddag bij elkaar gekomen op het provinciehuis in Den Haag. Aanleiding is het opstappen van Pauline Krikke als burgemeester van Den Haag. Krikke diende zondag haar ontslag in vanwege het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) over de vonkenregen op Scheveningen.
Commissaris van de koning Jaap Smit heeft de fractievoorzitters uitgenodigd. Met hem bespreken ze welke stappen gezet moeten worden om een waarnemend burgemeester te vinden. Smit maakte bekend dat hij al een waarnemend burgemeester gevonden heeft.
Daarnaast start oud-wethouder Tom de Bruijn (D66) maandag de verkennende gesprekken met alle partijen in de gemeenteraad. VVD-wethouder Boudewijn Revis heeft De Bruijn gevraagd op zoek te gaan naar een stabiele meerderheidscoalitie nadat vorige week de Haagse coalitie uiteen viel.

Onderzoek corruptie

Coalitiegenoten VVD, D66 en GroenLinks zetten vorige week een streep door de samenwerking met Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Aanleiding is het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) is gestart naar corruptie door wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De wethouders worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. De gemeenteraad zegde afgelopen donderdag het vertrouwen op in deze twee wethouders.