LangeLand Ziekenhuis en HagaZiekenhuis staan er financieel slecht voor

LangeLand Ziekenhuis Zoetermeer
LangeLand Ziekenhuis Zoetermeer
ZOETERMEER - Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het HagaZiekenhuis in Den Haag zitten in de financiële gevarenzone. Daardoor dreigt de zorg in het gedrang te komen. Dat staat in de jaarlijkse stresstest van BDO Accountants.
In totaal hebben elf ziekenhuizen financiële problemen, blijkt uit de jaarverslagen van 2018, meldt BDO. Daardoor lopen wachtlijsten op, staan rendementen onder druk en stijgen de kosten van huisvesting. De zorgvraag groeit en er is een schrijnend tekort aan personeel. Vooral kleinere ziekenhuizen worstelen met hogere schulden en slinkende buffers.
Het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis krijgen al drie jaar een onvoldoende van het accountantsbureau. Het ziekenhuis in Zoetermeer staat zelfs helemaal onderaan de lijst. De uitkomsten van de test zeggen helemaal niets over de medische prestaties van de ziekenhuizen. Academische ziekenhuizen worden niet meegenomen in het rapport van BDO. Het LangeLand Ziekenhuis en HagaZiekenhuis kunnen nog niet reageren op het rapport.

Helft ziekenhuizen heeft rapportcijfer 8

Toch is het volgens het rapport niet alleen maar ellende. De helft van de Nederlandse ziekenhuizen scoort een 8. Het ziekenhuis dat de financiën het beste op orde heeft is het Amphia Ziekenhuis in Breda. Voor de financiële gezondheid krijgen de ziekenhuizen samen een 7,4, vorig jaar was dat nog een 7,1.