Lasten inwoners Leiden stijgen door tegenvallers

© ANP
LEIDEN - De lokale lasten in Leiden gaan voor inwoners flink omhoog. De lasten voor woningbezitters stijgen jaarlijks met 53 euro per jaar, voor huurders met 38 euro per jaar. De tegenvaller komt onder andere doordat Leiden minder geld van het Rijk krijgt dan waar in het voorjaar nog vanuit was gegaan. Dat blijkt uit de programmabegroting die wethouder Paul Dirkse van Financiën maandagavond aan de Leidse gemeenteraad heeft overhandigd.
De uitkering uit het gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenpost van gemeenten. Deze uitkering is voor alle gemeenten flink gedaald doordat het Rijk minder geld heeft uitgegeven. Hoe minder geld het Rijk uitgeeft, hoe minder geld gemeenten krijgen. Daarnaast gaat Leiden een fors hoger tarief betalen voor het verwerken van afval, dat komt neer op zo'n 1,3 miljoen euro extra, én drukken de hogere lonen voor ambtenaren op de begroting.
Andere tegenvallers komen uit het sociaal domein, waar de kosten ook steeds maar blijven stijgen. De gemeente ziet volgens mediapartner SleutelstadFM geen andere mogelijkheid dan het doorbelasten van een deel van die kosten aan de inwoners. Daardoor gaat de afvalstoffenheffing met 12 procent omhoog en de rioolheffing met 9,7 procent. De OZB voor woningen stijgt met 4,2 procent.

Meerdere gemeenten verhogen lasten

Ook in andere gemeenten in de regio gaan de heffingen stijgen. Een voorbeeld daarvan is de gemeente Zuidplas, waar de kosten voor de verwerking van restafval ook stijgen. In Zuidplas betaal je komend jaar 1,50 euro voor een weg te gooien vuilniszak (voorheen 1 euro) en stijgt de afvalstoffenheffing met zo'n 45 euro per huishouden.