Stikstofcrisis: provincie gaat vanaf vrijdag weer vergunningen verlenen

DEN HAAG - Vanaf vrijdag worden er weer vergunningen verleend aan projecten die sinds de stikstofcrisis stil zijn komen te liggen. Dat hebben de provincies dinsdag bekendgemaakt. Ze hebben nu nieuwe beleidsregels vastgesteld die de bouw weer op gang moet brengen.

Dit kan alleen niet zomaar: de provincie keurt alleen projecten goed waarbij de stikstofuitstoot niet toeneemt, of mogelijk zelfs afneemt. In Zuid-Holland zijn er op dit moment 3.300 projecten die stil zijn komen te liggen. Dit komt doordat de Raad van State in mei bepaalde dat het landelijke programma (Programma Aanpak Stikstof, PAS) om stikstof terug te dringen niet voldoet.

In Den Haag treft de uitspraak over stikstof 146 projecten van samen ruim twintigduizend woningen. De gemeente wilde eerder niet zeggen welke projecten getroffen worden.

Kunnen niet veel doen

De provincie gaf eerder aan niet veel te kunnen doen om de bouw in Zuid-Holland toch door te laten gaan. 'We zijn afhankelijk van landelijke regelgeving. Daar moet verandering in komen om een en ander vlot te kunnen trekken', legt Statenlid Michel Rogier uit.

De provincies werken nu samen met het Rijk om te kijken naar hoe ze de uitstoot zoveel mogelijk kunnen beperken.

LEES OOK: Voetbalvoorzitter dubbel getroffen door stikstofuitspraak: 'Ik baal als een stekker'

Deel dit artikel: