Boeren willen Binnenhof bezetten: 'We gaan niet weg tot eisen zijn ingewilligd'

Tractoren op het Malieveld
Tractoren op het Malieveld © Regio15
DEN HAAG - Er komt een tweede boerenprotest naar Den Haag. Dit keer willen de boeren met trekkers het Binnenhof en de wegen daar rondom gaan bezetten. Ze zullen volgens een woordvoerder niet eerder vertrekken dan het moment dat hun eisen zijn ingewilligd. De actie staat voor volgende week woensdag gepland.
De boeren zullen eerst met hun trekkers naar het RIVM in Bilthoven rijden om daar een protest te houden. Dat is volgens woordvoerster van Farmers Defence Force, Sita van Keimpena, de aanstichter van het kwaad. 'Dat is waar de cijfers over de stikstof vandaan komen. Zij beschuldigen de veesector van grote uitstoot, maar de cijfers houden ze geheim.' De actiegroep eist dat de cijfers openbaar worden gemaakt.
Rond 13.00 uur zal de stoet trekkers en boze boeren arriveren bij het Binnenhof. Ook deze keer verwacht Van Keimpena een enorme opkomst, ondanks dat de andere actiegroep Agractie dit keer niet mee doet. De twee actiegroepen werden het niet met elkaar eens. 'Desondanks krijgen we nu al dagelijks duizenden aanmeldingen. Het kan zo maar dat er meer boeren komen dan bij het Malieveld.' Naast boeren nemen volgens Van Keimpena ook vissers en burgers deel aan de actie.

Kamperen in de stad

De actiegroep heeft ook opgeroepen om tentjes en voedsel mee te nemen. 'Tja, we gaan niet weg tot onze eisen zijn ingewilligd en dan blijven we eventueel dus ook slapen. Niet alle boeren zullen daar tijd voor hebben, maar een groot deel wel.' Het wachten op inwilligen van de eisen komt volgens Van Keimpena voort uit de niet nagekomen afspraken na het boerenprotest op het Malieveld. 'Daar werden allemaal mooie toezeggingen gedaan, maar daar is nog steeds niets van terecht gekomen.' De eis van de protesterende boeren aan het kabinet is: maak de cijfers over de stikstofproblematiek openbaar en doe goede metingen voordat er maatregelen worden genomen tegen de veesector.
Alle trekkers op het Binnenhof krijgen, wordt lastig weet ook Van Keimpena. 'Daarom gaan we ook de wegen rondom blokkeren. Dat wordt misschien een puinhoop, maar als het kabinet eerder naar ons luistert, is er niets aan de hand.' De woordvoerster hoopt dan ook dat de actie helemaal niet nodig is en er voor volgende week woensdag een gesprek en afspraken komen.

Verkeerschaos

Het boerenprotest op het Malieveld leidde vorige week tot een verkeerschaos op de Nederlandse wegen. Volgens Marc van den Oever van dezelfde actiegroep zullen ook nu de gevolgen van de actie op snelwegen door heel Nederland merkbaar zijn. 'We kijken of we nog een recordje kunnen meepakken', aldus Van den Oever.