Aangifte na lek uit vertrouwenscommissie benoeming Krikke

Pauline Krikke.
Pauline Krikke.Foto ANP © ANP
DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland doet aangifte nadat er is gelekt uit de vertrouwenscommissie van Den Haag over de benoeming van burgemeester Pauline Krikke. Omroep West schreef woensdagochtend dat Krikke burgemeester van Den Haag is geworden, omdat zij vrouw is en niet van de Partij van de Arbeid.
Het is de tweede aangifte op één middag wegens het lekken van gevoelige informatie. Eerder vandaag deed het dagelijks bestuur van de gemeenteraad van Den Haag aangifte vanwege de gelekte opname van een geheim overleg over de waarnemend burgemeester van Den Haag.
Volgens een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland wordt er aangifte gedaan 'wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht'.

Minister en staatssecretaris van PvdA waren in de race

Al na tweeënhalf jaar drong de gemeenteraad aan op een scheiding met de burgemeester. Dat is opvallend want dezelfde gemeenteraad kiest Krikke in februari 2017 als nieuwe burgemeester van Den Haag. Partijpolitieke afwegingen en de sekse van de kandidaten blijken doorslaggevend te zijn geweest bij de uiteindelijke keuze voor Krikke. En dat terwijl er ook toenmalig minister Plasterk en staatssecretaris Van Rijn (beiden van PvdA) in de race waren.