Johan Remkes definitief waarnemend burgemeester Den Haag

Johan Remkes.
Johan Remkes. © ANP
DEN HAAG - Johan Remkes is definitief waarnemend burgemeester van Den Haag. Dat werd duidelijk na een gesprek tussen Remkes en de commissaris van de koning Jaap Smit. Woensdagochtend wist Omroep West al te melden dat Remkes gevraagd en bereid was om waarnemend burgemeester te worden.
Na het vertrek van de Haagse burgemeester Pauline Krikke, was de stad op zoek naar een waarnemer die deze taak minimaal een jaar op zich kan nemen. Commissaris Smit heeft Remkes bereid gevonden om waarnemend burgemeester te worden. Hij zal dat vanaf zaterdag 12 oktober zijn.
Commissaris Smit: 'Met Johan Remkes krijgt het stadsbestuur van Den Haag een burgemeester die rust en gezag brengt. Als voorzitter van het college en de gemeenteraad geeft hij gezicht aan een sterk en stabiel stadsbestuur van deze prachtige stad.'

'Rust en gezag'

Voorzitter van het presidium - het dagelijkse bestuur van de gemeenteraad - Chris van der Helm vult Smit aan: 'Met de heer Remkes wordt gekozen voor een bestuurder die in staat is rust en gezag in het stadsbestuur te brengen en het vertrouwen van de inwoners van Den Haag daarin te herstellen.’
Ook het college van B en W in Den Haag, dat nu bestaat uit VVD, D66 en GroenLinks, is blij dat er snel een waarnemend burgemeester is gevonden. 'Wij zien ernaar uit om samen te werken met Johan Remkes. Zo kunnen we rust brengen in de stad en op het stadhuis', zei loco-burgemeester Boudewijn Revis (VVD) namens het college.

Geheime opname gelekt

Eerder op woensdag publiceerde Omroep West toegespeelde geluidsopnames van vertrouwelijke gesprekken over de waarnemend burgemeester voor Den Haag. Het lek is opvallend omdat juist in Den Haag het thema integriteit hoog op de politieke agenda staat nu de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui en een raadslid, alle drie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, verdachte zijn in een corruptieonderzoek.
'Idioot, het is verbijsterend. Dit kan niet', zei Smit in een reactie. 'Het schaadt verhoudingen. Ik denk dat veel mensen het met mij eens zijn.' Inmiddels is besloten om aangifte te doen. 'Dit kan niet zomaar.'
Opname geheime gesprekken gelekt over Haagse waarnemend burgemeester

Zoektocht

De 68-jarige Remkes was commissaris van de koning in Noord-Holland, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vicepremier en staatssecretaris Volkshuisvesting en Stedenbeleid. Zijn meest recente klus was als voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek.
In het voorjaar van 2020 zal Smit de fractievoorzitters uitnodigen. In overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt dan bepaald of de zoektocht naar een nieuwe burgemeester kan beginnen. Daarna duurt het ook nog minstens een half jaar voordat hij of zij is benoemd.