Jongen (15) opgepakt na blowen in pauze

© ANP
OEGSTGEEST - Een 15-jarige jongen is in Oegstgeest aangehouden omdat hij een joint aan het draaien was, geblowd had en 4,3 gram hasj op zak had. Dat gebeurde in de pauze van school. Hij was voorwaardelijk vrij en mocht van de officier van justitie geen drugs gebruiken.
'Deze week werden wijkagenten van Oegstgeest aangesproken door buurtbewoners dat er rondom winkelcentrum de Lange Voort door jongeren softdrugs zou worden gebruikt', aldus de politie. 'Onze wijkagenten zijn dinsdag in burgerkleding poolshoogte gaan nemen op de aangewezen locatie, waar op dat moment een groepje jongeren zat.' Daar bleken de klagende buurtbewoners gelijk te hebben.
De jongen van 15 was een joint aan het draaien en had 4,3 gram hasj bij zich. Hij is aangehouden, omdat hij voorwaardelijk vrij bleek te zijn. Als voorwaarde mocht hij van de officier van justitie geen drugs gebruiken. Uit een afgenomen speekseltest bleek de jongen THC is zijn bloed te hebben. Dit is de werkzame stof in hasj en wiet.

Laatste kans

De jongen moet binnenkort op een zogenoemde TRIP-zitting verschijnen. Zo'n zitting is de laatste kans om niet voor de kinderrechter te verschijnen. Bij een TRIP-zitting vindt er een gesprek plaats tussen het OM, de ouders van de verdachte, de Raad voor de Kinderbescherming en eventueel een advocaat. De jongere kan een taakstraf of een geldboete worden opgelegd. Soms krijgt hij begeleiding van de Jeugdreclassering.