Dit is de nieuwe naam van het cultuurcomplex in Den Haag

Zo moet het OCC met de 'stemvorken' eruit gaan zien
Het OCC met de iconische wevelkolom. © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Een van de meest besproken gebouwen van Den Haag heeft een naam gekregen. Het nieuwe Haagse onderwijs en cultuurcomplex (OCC) heet vanaf nu: Amare. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt. In het cultuurcomplex aan het Spui komen vanaf de zomer van 2021 het Zuiderstrandtheater, Residentie Orkest Den Haag, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium Den Haag.
De naam is gekozen omdat Den Haag aan zee ligt. Amare is een combinatie van van amore en mare, liefde en zee.
Tot nu toe stond het complex in de volksmond bekend als het Cultuurpaleis. Vanaf het begin van de plannen is er gedoe over de bouw. De eerste ontwerpen moesten terug naar de tekentafel, de gemoederen liepen hoog op vanwege de kosten en het leidde tot een loopgravenoorlog tussen gemeente en aannemer. Met de bekendmaking van de officiële naam lijkt er nu een positieve mijlpaal bereikt te zijn. Ook gaat het met de bouw inmiddels voortvarend.
Thomas Offermans, directeur van Jo Coenen Architects & Urbanists, beaamde eerder al dat het gebouw een lastige periode achter de rug heeft. 'Maar frictie maakt glans; zometeen staat er een prachtig resultaat. Het mooiste gebouw van Nederland? In ieder geval het beste gebouw van Nederland. Tenminste dat vind ik.'

Bijnamen

Van het Spuiforum tot het Cultuurpaleis. Het nieuwe cultuurpand heeft tal van namen gekend. En zoals het Hagenaars betaamt, kwamen er ook allerlei bijnamen voor het nieuwe gebouw voorbij. In 2012 hield Omroep West een poll voor een nieuwe bijnaam. Daaruit kwamen namen als: Spui 11, Het Mandje, De Goudschop of Haags Beschavingskasteel.