Boze boeren willen Hagenaars een ontbijt aanbieden, maar gaan ook papier dumpen

Boerenprotest Malieveld
Boerenprotest Malieveld © Omroep West
DEN HAAG - De boze boeren die volgende week het Binnenhof willen bezetten, willen inwoners een ontbijtje aanbieden. 'De demonstraties leveren voor hen ongetwijfeld ongemak op en dat willen we enigszins verzachten', aldus voorman van Farmers Defence Force Mark van den Oever.
Volgende week woensdag zijn de boeren van plan het Binnenhof te bezetten om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid. In de ochtend is eerst het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven aan de beurt. 'De Rijksdienst die met schimmige methodes en uitkomsten, ons als grootste vervuiler heeft aangewezen', staat in het programma. Rond 12.00 uur reizen de boeren met naar eigen zeggen trekkers, bussen en auto's af naar Den Haag.
De Farmers Defence Force zegt te verwachten dat premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten hen woensdag aanhoren. Mocht dat niet gebeuren, of zijn de antwoorden niet bevredigend, dan blijft een deel van de boeren overnachten. 'Zorg zelf voor slaapgelegenheid of wees weer present rond 8.00 uur', roept Van den Oever op.

Ontbijtje en Tour de Boer

Het protest en de blokkades zorgen voor overlast voor de inwoners, beseft ook de organisatie. Daarom willen ze het leed verzachten door de inwoners een ontbijtje aan te bieden. 'We doen dit ook om de burgers te bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun aan de boeren.' Of het ontbijt doorgaat, is nog maar de vraag. Er wordt nog druk gezocht naar sponsors en ingrediënten voor het ontbijt.
Rond 10.00 uur willen de protesterende boeren een 'Tour de Boer' maken langs overheidsgebouwen. Van den Oever roept boeren op om papier mee te nemen en te dumpen bij de instanties 'die ons zoveel nutteloze papieren rompslomp bezorgen.' Daarna willen de boeren zich weer verzamelen op een nader te bepalen punt.