Hefbrug Boskoop dreigt in te storten, brug per direct dicht

BOSKOOP - De hefbrug van Boskoop is per direct afgesloten voor al het verkeer en voor de scheepvaart is de brug gesloten. Dat meldt de provincie Zuid-Holland donderdagavond. De brug mag niet meer belast of bediend worden, als dat wel gebeurt kan het brugdek instorten. Op de N207 stond donderdagavond een flinke file voor de brug in Waddinxveen, dat is een van de alternatieven voor Boskoop.
Het is nog niet bekend hoe lang de stremming gaat duren. De provincie is in overleg met de aannemer over maatregelen.
'Er is geconstateerd dat de hefbrug Boskoop zonder het nemen van maatregelen op dit moment onveilig is', meldt de provincie. In de jaren negentig zijn er voetpaden aan de brug gehangen. De constructie is toen niet verstevigd, maar dat had wel gemoeten. Dit kwam aan het licht nadat er roest was ontdekt aan de brug. De brug is nu simpelweg niet stevig genoeg, en mag pas weer gebruikt worden als de verstevigingen zijn aangebracht. Dit werd bekend gemaakt op een persconferentie van gedeputeerde Floor Vermeulen.

Bruggen Waddinxveen en Alphen wel veilig

Ook is er met spoed onderzoek gedaan naar de staat van de bruggen in Waddinxveen en Alphen aan den Rijn. De Alphense wethouder Kees van Velzen laat donderdagavond aan mediapartner Studio Alphen weten dat die bruggen veilig zijn.
Automobilisten kunnen omrijden via Waddinxveen | Kaart: Google maps
Automobilisten kunnen omrijden via Waddinxveen | Kaart: Google maps
Automobilisten kunnen omrijden via Alphen aan den Rijn | Kaart: Google Maps
Automobilisten kunnen omrijden via Alphen aan den Rijn | Kaart: Google Maps

Pendelbussen en een pontje

De brug in Boskoop is een belangrijke doorgangsweg in het dorp. Het is de enige plek waar Boskopers de Gouwe kunnen oversteken. Donderdagavond zijn twee pendelbussen gaan rijden die voetgangers naar de andere kant van het water brengen. Er vaart vanaf donderdagavond ook een pontje voor fietsers en voetgangers.
Aan het begin van de avond stonden mensen te kijken de afgesloten hefbrug. Over de reden doen de wildste verhalen de ronde. Ook maken ze zich zorgen over het omrijden.
Eerste reactie bij de afgesloten hefbrug in Boskoop