OM eist lange celstraf voor Delftse veelpleger

© Archief
DELFT - Een 31-jarige man uit Delft wordt verdacht van betrokkenheid bij tientallen diefstallen. Het is niet voor het eerst dat deze verdachte voor de rechter moet verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil daarom dat de man voor 42 maanden de gevangenis in gaat.
De Delftse man maakt volgens het OM onderdeel uit van een groep inbrekers. Eerder werden in deze zaak al twee minderjarige jongens veroordeeld tot jeugddetentie. Een vierde man staat volgende maand terecht.
De zaak kwam vorig jaar december aan het rollen toen een op dat moment 17-jarige inbreker op heterdaad werd betrapt bij een woninginbraak in Den Hoorn. Niet veel later werden nog drie verdachten aangehouden, waaronder de 31-jarige man uit Delft. De groep zou bij 46 gevallen van diefstal in Delft en Den Hoorn betrokken zijn geweest.

Witwassen van goederen

De man uit Delft wordt gelinkt aan dertig diefstallen. Tijdens het onderzoek ontdekte de politie een tweede verblijfplaats van de man in Den Haag. In dit appartement lagen tientallen bankpassen, ID-kaarten en rijbewijzen. De politie kon deze plaatsen bij twintig aangiftes van diefstal tussen maart 2015 en augustus 2018. Het OM kan niet bewijzen dat de 31-jarige man alle woninginbraken zelf heeft gepleegd. Vandaar dat de man ook terechtstaat voor het witwassen van goederen.
Een van de inbraken die het OM wel bewezen acht is die die bij een zzp'er, waar hij grote hoeveelheden elektrisch gereedschap mee kon nemen. Dit materiaal wist hij snel te verkopen, waarna de 31-jarige verdachte appte dat het die avond 'jackpot' voor hem was geweest.

Reclassering

De Delftenaar heeft na een eerdere veroordeling al onder toezicht van de reclassering gestaan. Het OM vindt het daarom niet nodig om een nieuw reclasseringstoezicht te eisen. 'Verdachte weigert nu al mee te werken, dan kan de reclassering haar tijd beter steken in iemand bij wie het zin heeft.' Volgens de officier van justitie zit er voor de 31-jarige man maar een ding op, en dat is hem zolang mogelijk opsluiten. Vandaar dat het OM een gevangenisstraf heeft geëist van 42 maanden.
De uitspraak volgt op 25 oktober.