'Plastic bekers bij Haagse festivals moeten verboden worden'

Voorbeeld van eco-glas.
Voorbeeld van eco-glas. © Gemeente Leiden.
DEN HAAG - Tijdens festivals en evenementen in Den Haag mogen straks alleen nog herbruikbare bekers worden gebruikt. Dat wil een meerderheid in de Haagse gemeenteraad. De partijen steunen een voorstel van de Partij voor de Dieren om plastic wegwerpbekers in de ban te doen. In de gemeente Leiden is al zo'n regeling van kracht.
Tijdens festivals worden grote hoeveelheden plastic bekers gebruikt, waarvan een groot deel op de grond en in het water terechtkomt, stelt fractievoorzitter Robert Barker van de Partij voor de Dieren. Dat heeft tot gevolg dat veel van die bekers niet gerecycled worden.
Daarom pleit die partij nu samen met D66, PvdA, GroenLinks, HSP, CDA en SP voor het gebruik van eco-bekers bij evenementen. 'Als festivalbekers niet in de natuur verdwijnen, worden ze in een afvaloven verbrand. Hierdoor gaan waardevolle grondstoffen verloren. Het is daarom goed als festivalorganisaties overstappen op herbruikbare bekers.'

311 miljoen ton aan nieuw plastic

Wereldwijd wordt jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic geproduceerd. Daarvan komt er ongeveer vijf miljoen ton in onze oceanen en zeeën terecht, wat leidt tot ernstige verontreiniging. Reden voor de partijen om het stadsbestuur te vragen om maatregelen die leiden tot minder gebruik van plastic. 'Als stad achter de duinen zien we direct hoeveel troep er in de zee terechtkomt. Met deze eco-bekers neemt het zwerfafval tijdens festivals met 85 procent af’, benadrukt Arjen Kapteijns van GroenLinks.
Niet alleen gemeenten beginnen het gebruik van herbruikbare bekers in te voeren. Een aantal grote Nederlandse festivals - zoals Lowlands en de organisatie van de Vierdaagsefeesten - heeft zich al aangesloten bij de 'Plastic Promise'. Daar deelt de evenementenindustrie ervaring en kennis om het gebruik van wegwerplastic te verminderen en het wel-gebruikte plastic hoogwaardig te recyclen. 'Het is niet alleen beter voor het milieu', vertelt raadslid Janneke Holman van de PvdA. 'Een biertje uit een eco-beker drinkt ook gewoon lekkerder weg.'
De gemeenteraad moet nog wel over het plan stemmen.