Ruzie over dubbel spoor Delft-Rijswijk opgelost bij rechter

Station Rijswijk | Archief
Station Rijswijk (archief © Omroep West
RIJSWIJK - De werkzaamheden aan het spoor tussen Rijswijk en Delft-Zuid kunnen doorgaan. De spoorverdubbeling op dat traject zou volgens ProRail vertraging oplopen door het verzet van een Rijswijkse ondernemer, maar de partijen bereikten maandagmiddag een overeenkomst bij de rechter.
Tussen 22 en 25 november rijden er geen treinen tussen Delft en Rijswijk vanwege de verdubbeling van het spoor. Voor die tijd moeten er al verschillende werkzaamheden bij de Laan van 't Haantje in Rijswijk uitgevoerd worden, zoals ophogingen en het verleggen van leidingen en kabels.
Een ondernemer in tuinmaterialen op die plek heeft al langere tijd een conflict met ProRail over het grondbezit. Volgens ProRail blokkeerde hij de werkzaamheden aan het spoor en weigerde hij elektrische leidingen weg te halen. Daardoor zou de verdubbeling een half jaar vertraging oplopen, wat ProRail vijf tot tien miljoen euro extra zou kosten. Daarom daagde het railbedrijf de ondernemer voor de rechter.

Flinke wateroverlast

De man vertelde tijdens het kort geding dat het spoorbedrijf hem met zijn werkzaamheden flinke wateroverlast bezorgt. De elektriciteitsleidingen die ProRail verwijderd wil hebben, gebruikt hij op zijn bedrijf. De Rijswijkse ondernemer meende dat ProRail niet open staat voor echt overleg met hem. 'ProRail is een mammoettanker die zich maar moeilijk laat stoppen.'
Tijdens het kort geding kwamen ProRail en de Rijswijkse ondernemer toch tot een overeenkomst waardoor de spoorverdubbeling door kan gaan. ProRail beloofde onder meer iets te doen aan de wateroverlast voor de ondernemer. De ondernemer laat, tegen betaling, toch elektriciteitsleidingen weghalen.

Treinen naar Rotterdam

De spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Delft-Zuid is een belangrijk project voor ProRail. Het moet ertoe leiden dat er meer treinen kunnen gaan rijden tussen Den Haag en Rotterdam.