Gemeenten luiden noodklok om verkoop sociale huurwoningen Vestia

Vestia.
Vestia. © ANP
WESTLAND - De woonwethouders van zes gemeenten, waaronder Westland, Zuidplas en Pijnacker-Nootdorp hebben maandagmiddag in de Tweede Kamer hun zorgen geuit over de voorgenomen verkoop van meer dan 10.000 sociale huurwoningen door de noodlijdende woningcorporatie Vestia.
Vestia gaat haar woningbezit in de zes gemeenten verkopen om uit de financiële problemen te komen. Het bedrijf heeft flinke schulden. Het is de bedoeling dat andere (lokale) corporaties de woningen overnemen. De zes gemeenten vinden dat de woningcorporatie de problematiek daarmee op de gemeenten afschuift.
'De Vestia-problematiek overstijgt het lokale niveau. Als er geen oplossing komt dan verliezen we een groot gedeelte van onze, al te krappe, sociale woningvoorraad en dat is voor ons onacceptabel', aldus wethouder Ben van der Stee van de gemeente Westland.

Financieel herstel

Vestia zegt in een reactie: 'De verkoop biedt oplossingen voor de volkshuisvestelijke druk in deze gemeenten en draagt bij aan het financieel herstel van Vestia.'
Vestia krijgt hulp van een expert die is aangewezen door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens die expert is dit de beste oplossing voor Vestia. 'De bestuurlijk regisseur ziet toe op een optimale invulling van de volkshuisvestelijke opgave na overname door lokale corporaties.'

Oplossing

De gemeenten hebben een oproep aan de Tweede Kamerleden gedaan om bij te dragen aan een draaglijke oplossing voor alle partijen. Ze willen dat de liberalisering van de woningen van Vestia tijdens dat proces bevroren wordt.