Hoger beroep Haagse 'obermishandelaars': OM eist acht en negen jaar cel

De broers Armin (links) en Arash met in het midden hun tolk
De broers Armin (links) en Arash met in het midden hun tolk © EPA
DEN HAAG - Het hoger beroep van de twee Haagse broers die vorig jaar een ober in de Tsjechische hoofdstad Praag mishandelden, wordt deze dinsdag hervat. Twee weken geleden werd de behandeling van de zaak uitgesteld omdat een van de medisch deskundigen niet was verschenen. Het OM heeft dinsdagochtend een celstraf van ten minste acht en negen jaar geëist.

UPDATE: Haagse obermishandelaars in hoger beroep veroordeeld tot 5,5 en 5 jaar cel

In augustus waren twee deskundigen in deze zaak het zo hartgrondig met elkaar oneens dat een derde medisch specialist moest worden benoemd. Zijn oordeel sluit aan bij het oordeel van de deskundige die door de broers is ingebracht, namelijk dat de verwondingen bij de ober goeddeels al waren veroorzaakt door een val voorafgaand aan het gevecht.

De beide mannen hadden twee weken geleden op dit nieuwe oordeel moeten reageren, maar de deskundige van de verdediging had dit verzuimd en kwam ook niet opdagen tijdens de zitting. Er wordt op gerekend dat hij deze dinsdag wel aanwezig is.

Vrijgezellenfeest

Eerder dit jaar werden de broers Armin N. en Arash N. door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk vijf en zes jaar vanwege het toebrengen van zwaar letsel bij de ober en voor ordeverstoring. De rechter besliste toen ook dat de twee de komende tien jaar het land niet meer in mogen. Zowel het Openbaar Ministerie als de broers gingen tegen deze straf in beroep.

De broers waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen vervolgens ruzie met het personeel van een restaurant omdat ze op het terras zelf meegenomen bier dronken. Die ruzie liep uit de hand. De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep.